Masana: «L'abocador de Coll Cardús no es tancarà el 2016»

L'alcalde de Vacarisses es mostra preocupat per la davallada d'ingressos provinents de la planta de residus i per una taxa d'escombraries poc adequada a la realitat | Sobre la bandera espanyola onejant a l'Ajuntament, assegura que l'Estat "s'hauria de plantejar perquè l'única manera que els seus símbols estiguin als ajuntaments és a través de la força i la coacció"

L'alcalde de Vacarisses, Toni Masana, al seu despatx
L'alcalde de Vacarisses, Toni Masana, al seu despatx | Foto: A.S.
Lluïsa Tarrida
22 de desembre del 2015
Actualitzat a les 11:20h

L'alcalde de Vacarisses, Toni Masana, al seu despatx Foto: A.S.


Amb motiu dels primers 100 dies de govern, La Torre ha parlat amb l'alcalde de Vacarisses, Toni Masana. El republicà va accedir a l'alcaldia el passat mes de maig gràcies a un pacte de govern amb PSC i Movem Vacarisses. Aquesta primera part de l'entrevista al batlle està centrada en la vessant econòmica de l'Ajuntament (pressupostos, ingressos, taxes...) així com la relació de govern amb la resta de socis i la decisió de penjar de nou la bandera espanyola al màstil de l'edifici consistorial.

Ara farà prop de 100 dies que van accedir al govern. Quin balanç en fan? 
Balanç positiu, tot i que ens hem agafat aquests dies com una presa de contacte i de cohesió del govern, més que començar a desenvolupar el nostre programa. Ens hem situat, tot i que també s'ha començat amb l'acció de govern.

Quan un és a l'oposició no té tota la informació sobre la gestió de l'Ajuntament. Ara que estan dins, s'han trobat alguna sorpresa?  
Moltes, i la majoria desagradables. Per exemple l'estat d'algunes partides que estaven a zero, o en números negatius, manca de manteniment d'alguns equipaments....

En quina situació econòmica es troba l'Ajuntament a dia d'avui?
L'Ajuntament avui en dia es troba en una situació estable, per aquest exercici, tot i que part del romanent que ens han deixat estava condicionat, ja que per exemple es preveu una baixada d'ingressos de l'abocador d'uns 200.000 euros.

I parlant d'economia, com es preseten els pressupostos pel 2016? Caldrà estrenyer-se el cinturó? Quines partides es veuran més afectades? On s'abocaran més recursos?
El 2016 es presenta complicat. Hi ha una baixada d'ingressos de l'abocador el que fa que condicioni tot l'exercici 2016. L'anterior equip de govern va anar tirant sense fer ajustaments i ara ens trobem amb una situació complicada, on els ingressos no arriben per complir la despesa. Tot just ara hem començat a treballar els pressupostos i no et puc parlar què es veurà més afectat. El que sí sembla de lògica és apostar fort per l'àrea d'Acció Social, precisament per desenvolupar polítiques encaminades a aquells que més ho necessiten.

Com es troba en aquests moments la situació de l'abocador? Es tancarà aquest 2016?
La situació de l'abocador és que s'aboquen les bales sortides del CTR en el frontal del dipòsit. Això no és ni més ni menys que la situació que hi havia l'any passat fruit de l'acord de l'Agència de Residus amb l'anterior consistori. Quant el tancament, doncs no es tancarà, tot i que hi ha la resolució del Parlament. L'Agència ens va comunicar que una decisió política no pot passar per damunt una de tècnica en aquesta situació.

Nosaltres no volem amagar ni enganyar a ningú i les coses les explicarem tant com ens les comuniquin a nosaltres. En la gestió de l'abocador, i en la relació amb l'anterior alcalde hi ha hagut massa punts foscos que jo no penso repetir en cap cas. Vull aprofitar també per dir que l'abocament que s'està fent ara mateix a l'abocador és del tot legal en contra del que va dir l'anterior alcalde. M'agradaria doncs, ens agradaria, que rectifiqués.

I sobre les ordenances, quin és el projecte d'aquest equip de govern? Es mantindrà la pressió fiscal? S'augmentarà? I les taxes?
Enguany no hem augmentat la pressió fiscal. Tant sols hem racionalitzat les taxes. Tot i així hi ha una taxa que ens preocupa molt, ja que està molt per sota del que hauria. Parlo de la taxa d'escombraries, que no cobreix ni el 25% del servei. Aquí cal afegir que aquest any han pujat les taxes del CTR, per la qual cosa encara el percentatge serà més gran.

Un govern a tres bandes pot resultar complicat a l'hora de plantejar projectes o marcar línies estratègiques. Quin és el funcionament intern? Com és la relació amb els socis de govern?
La relació és molt bona. És evident que hi ha diferències ideològiques, però quant el model de poble tots i totes ho tenim bastant clar.

Han creat la regidoria d'habitatge. Per què? En un dels darrers plens es va anunciar que s'iniciava el pla d'actuació d'habitatge, en què consisteix i què persegueix?
Aquesta regidoria l'encapçala la Marisa. Ha enfocat la seva feina a fer un cens d'habitatges, a mirar les necessitats reals d'habitatge a Vacarisses, a fer un protocol sobre com encarar el problema dels desnonaments, a parlar amb els bancs a treballar sobre l'ocupació, etcètera. En general penso que està fent una gran tasca i en un àmbit molt complicat.

Ullastrell ha decidit desobeir l'Estat i mantenir la bandera espanyola fora del màstil de l'Ajuntament. El seu partit va preferir, sota amenaça de sanció, tornar-la a col·locar. Una opció còmode o responsable?
A Vacarisses teníem dos avisos de sancions, no només per la bandera sinó també per retirar la imatge del rei de la sala de plens. En total 4. Per altra banda, tenim algun veí, que la seva màxima obsessió és controlar aquest tema i a la mínima ens denúncia a delegació del govern. Amb tot això vam decidir posar-la, això sí posant una placa explicant que la bandera hi és, però per obligació. De fet l'Estat s'hauria de plantejar perquè l'única manera que els seus símbols estiguin als ajuntaments és a través de la força i la coacció.

Alcalde, quatre regidories, president d'ERC al Vallès, vicepresident de l'Associació de Municipis i membre del Consorci de Residus, no el preocupa un excés de càrrecs i poc temps dedicat a l'alcaldia?
En absolut, són feines completament complementàries. Pensa a més que el dia té 24 hores i que alguns d'aquests càrrecs necessiten una dedicació escassa. Tinc molt clar a qui em dec, què és al meu poble.

Quins són els punts calents de Vacarisses, és a dir, a on caldrà que el govern pari més atenció?
Hi ha molts aspectes, però, com he dit abans, una qüestió calenta és l'estat de despesa que hi ha actualment i que no quadrarà amb els ingressos. Volem, doncs, fer molta atenció amb l'estalvi. I tenim també el deure de treballar per acabar de donar els serveis bàsics en aquells llocs i que tothom a Vacarisses sigui ciutadà de primera.