El ministeri de Treball reforça la façana de la Casa del Poble

Esquerra continua reclamant que se li retorni un edifici del que se'n considera el legítim propietari

Joan Manel Oller
11 de desembre del 2015
Actualitzat el 14 de desembre a les 10:06h
Tasques de reforç de la façana de la Casa del Poble de Terrassa
Tasques de reforç de la façana de la Casa del Poble de Terrassa | A.M.

El ministeri de Treball i Afers Socials fa tasques de reforç de la façana de la Casa del Poble d'ERC de Terrassa. L'edifici, semiabandonat i actualment sense ús, presenta cert perills i amb aquesta actuació es pretén posar-hi remei, si més no a la part que gira sobre la via pública, al carrer Cremat. El ministeri n'és el titular, com a hereu de Falange Española y de las Jons, des de 1939. Pero Esquerra n'és el legítim propietari. 

El ministeri, davant el grau de degradació de l'immoble, volia enderrocar-lo, però els informes dels arquitectes municipals de Terrassa indicaven que no era necessari. El reforç de la façana ha estat l'alternativa presa per Treball i Afers Socials, amb els diners que haurien estat destinats a fer-lo desaparèixer. L'edifici va ser incautat per les tropes franquistes quan van entrar a la ciutat, el gener de 1939. El 1978 va retornar al seu legítim propietari, ERC -continuadora de Fraternitat Republicana-, que en va fer ús fins que els problemes estructurals van fer recomanable abandonar-lo. L'immoble té certa història, atès que va ser la primera Casa del Poble de Catalunya, el 1903. 

Lleis de retorn del patrimoni aprovades per l'Estat haurien d'haver permès que l'edifici del carrer Cremat tornés a ERC, però la formació porta molts anys esperant i aquesta decisió no arriba, tot i que l'esperança no s'ha perdut.