L'acampada del 15-M a Terrassa o cintes de Floreal Soriguera, a Youtube

L'Arxiu Comarcal del Vallès Occidental ha creat un canal a la plataforma digital en el qual s'hi poden trobar més d'una vintena de vídeos sobre Terrassa

La Torre
15 de desembre del 2015
Vídeo de la vida quotidiana de l'acampada del 15M a Terrassa (28/05/2011)
Vídeo de la vida quotidiana de l'acampada del 15M a Terrassa (28/05/2011)

Captura del canal de Youtube de l'Arxiu Comarcal


Des de fa uns dies, l'Arxiu Comarcal del Vallès Occidental està penjant diversos documents audiovisuals al YouTube amb l'ànim de facilitar l'accés a tota la ciutadania. Es tracta d'una llista de reproducció específica de l'Arxiu Comarcal del Vallès Occidental - Arxiu Històric de Terrassa (ACVOC-AHT), dins del canal de YouTube de la Xarxa d'Arxius Comarcals de la Generalitat de Catalunya. Per tant, també es pot accedir a diferents vídeos d'arreu de Catalunya relacionats amb la gestió del patrimoni documental.

L'Arxiu ha fet un esforç de vinculació per tal de proporcionar el context del document audiovisual. A sota cada vídeo apareix una breu descripció, la referència arxivística i un enllaç que envia directament a la plataforma de difusió, Arxius en Línia.

A partir d'ara hi haurà disponible una selecció de 22 vídeos de l'ACVOC-AHT, concretament:

  • Film titulat "Como nace un motor eléctrico" de l'empresa AEG, gairebé 30 minuts relatius al procés d'elaboració d'un motor elèctric. Més enllà del seu valor com a testimoni de l'economia del "Desarrollismo" i la irrupció d'empreses estrangeres després de l'Autarquia dels anys 40, valorem especialment aquest film perquè forma part del fons empresarial més voluminós que custodiem a l'arxiu (288 metres lineals).
     
  • Un altre film és el cèlebre "Acondicionamiento Tarrasense", actualment LEITAT. La particularitat d'aquest film és la seva datació. Sabem que està filmat al laboratori de proves de teixits de l'antiga LEITAT (218 del passeig 22 de juliol, Terrassa), però no sabem de quin any és. Per la indumentària de les dones que hi apareixen creiem que és la dècada de 1920. Potser amb l'ajuda d'algú de vosaltres podríem afinar una mica més la cronologia.
     
  • Selecció de vídeos sobre el moviment del 15M. El passat juny varem fer públic les fotografies del fons de l'Acampada del 15M a Terrassa, disponibles a arxius en línia. Però els 700 GB del fons no només estan constituïts per fotografies, també inclou un volum molt important de vídeos. Hem fet una petita selecció dels més de 730 vídeos digitals del 15M a Terrassa, com ara les sessions íntegres de les assembles (maig i juny) i sobre la vida quotidiana a l'acampada.
     
  • "El món dels arxius està convuls", d'aquesta manera comença la paròdia sobre els arxivers i els arxius, sota el títol 10 minuts arxivant, amb la inestimable participació del personal de l'arxiu històric i administratiu de Terrassa i els mitjans tècnics de Canal Terrassa TV. Aquest vídeo fou presentat durant el Congrés d'Arxivística de Catalunya del 2005 on es celebrà el 20è aniversari de l'Associació d'Arxivers i Gestors Documentals de Catalunya. Us recomanem especialment els crèdits.
     
  • Per últim, els meravellosos 70! Gràcies a la digitalització de les cintes de Súper 8 de l'artista Floreal Soriguera, dividides en dos reportatges diferents. Per una banda, el happening titulat "A on vivim" on s'intentava despertar la consciència cívica i ecològica als vianants que passejaven pels carrers. Per l'altra, a l'estiu de 1979, una ullada als barris de Terrasssa, nascuts de la immigració de la segona meitat del segle XX.

A mesura que l'Arxiu vagi ingressant nous fons que incorporin films, cintes o discs durs amb documents audiovisuals els anirem penjant al YouTube. A més, convida als usuaris a què si coneix o disposa de films o cintes es posin en contacte amb l'Arxiu, i així fer accessible aquests vídeos a tothom. Per aquesta tasca, tenen el suport tècnic de la Filmoteca de Catalunya.

"És innegable que el patrimoni audiovisual i fotogràfic, a diferència del textual, aporta un element que atrapa a l'observador i el transporta al lloc i al temps que mostra el document", afirmen des de l'equipament, i amb aquesta iniciativa volen "compartir aquesta experiència a través de la Xarxa perquè entenem que el futur del nostre arxiu és i serà estar al servei de tots vosaltres les 24h del dia, els 365 dies de l'any".