Cristina Mas veu més islamofòbia arrel dels atemptats de París

Les JERC van organizar la xerrada "Síria: Revolució, guerra i crisi de refugiats. Una mirada crítica"

La Torre
02 de desembre del 2015
Actualitzat a les 11:17h
Les JERC Terrassa van organitzar una conferència sobre la guerra civil a Síria. L'acte, celebrat al Centre Excursionista de Terrassa, va aplegar prop d'un centenar d'assistents i va despertar expectació sobre un tema que ha estat en l'actualitat recent malgrat que fa més de 4 anys i mig que dura.

Amb el títol Síria: Revolució, guerra i crisi de refugiats. Una mirada crítica, a la conferència hi van participar el doctor Moafak Asaad, representant de la comunitat siriana a Catalunya i cap del Servei d'Oftalmologia de l'Hospital de Terrassa, i la periodista Cristina Mas, membre del Comitè de Solidaritat amb el Poble Sirià i cronista a la secció d'Internacional del Diari ARA.

Mas va ser també incisiva pel que fa a les crítiques a la UE per la seva gestió de la crisi de refugiats i per com la islamofòbia s'està estenent pel continent arran dels atemptats terroristes com els de París.

Asaad va començar la seva intervenció explicant les condicions de vida de la seva Síria natal, en un moment en què Hafez Al-Assad, pare de l'actual president siri, estava al poder. Després de parlar del seu compromís amb la democràcia, l'oposició al règim i el canvi polític, i de la seva sortida del país, va relatar la seva experiència tornant en plena onada de protestes a Síria, enmarcades dins de les primaveres àrabs del 2011, on va poder veure la repressió del règim amb els seus propis ulls.

Mas va explicar en primer lloc les característiques de la dictadura dels Al-Assad, per seguidament exposar les causes -immediates i de fons- de les protestes i de la revolta popular, per passar a comentar la situació de guerra civil, el naixement de Daesh -l'autoanomenat Estat Islàmic-, la intervenció de les potències regionals i internacionals i la greu crisi de refugiats, que Europa tot just comença a notar ara.

La periodista va criticar durament el règim de Baixar Al-Assad, però també l'actuació tant de les potències regionals (l'Iran, l'Aràbia Saudita, Turquia, Israel, Qatar o els Emirats) com de les potències internacionals (els EUA, Rússia, França o el Regne Unit), que segons ella principalment es preocupen per defensar els seus interessos passant per damunt de qualsevol voluntat de pau, justícia o respecte per als drets humans.

Finalment, Asaad va expressar el seu optimisme i confiança en les generacions més joves per construir un món millor, i va fer una crida a la solidaritat, demanant als assistens que participessin en la recollida d'aliments i altres materials d'ajuda humanitària, que s'enviaran des de l'Estat espanyol el proper 10 de desembre. A Terrassa, l'aportació de material es pot fer al hall de l'Hospital de Terrassa

Un cop acabada la conferència, els assistents van poder resoldre alguns dels seus dubtes, tot posant el focus sobre l'actuació dels actors internacionals i el futur que espera tant al poble de Síria com al Pròxim Orient en general. Des de les JERC Terrassa es va valorar molt positivament l'experiència, sent un tema que interessa i preocupa la ciutadania, i es considerarà la possibilitat de fer un cicle temàtic sobre la situació al Pròxim Orient des d'altres perspectives