L'arlliBRE, un passeig fotogràfic per un bookcrossing amb ADN 100% egarenc

La iniciativa impulsada des del col·lectiu Àgora Terrassa aprofita els arbres caiguts per la ventada del desembre de 2014 per transmetre la passió per la literatura

Lluïsa Tarrida
02 de desembre del 2015
Actualitzat a les 12:30h
El Parc de Sant Jordi, lloc idíl·lic per asseure's en un banc tot gaudint d'un bon llibre
El Parc de Sant Jordi, lloc idíl·lic per asseure's en un banc tot gaudint d'un bon llibre | Foto: Cristina Moraguez
L'arlliBRE és un projecte que neix a l'Àgora Terrassa i busca impulsar projectes ciutadans, en aquest cas, creant una cadena pel foment de la lectura, on cada persona pot agafar un llibre i deixar-ne un altre. Aquests nous elements urbans permeten l'intercanvi de llibres a Terrassa, a l'estil de projectes bookcrossing, en els troncs recollits de les ventades del desembre passat.

Aquesta iniciativa ha estat ben acollida per la ciutat que ja no veu amb estranyesa un arbre al mig del carrer amb prestatgeries més o menys plenes de llibres. El sistema funciona prou bé, i tret d'algunes vegades en què s'agafen més llibres que no pas se'n deixen, habitualment, el curiós pot entretenir-se una estona remenant entre les novel·les, assaig i poemes ubicats -si poden trobar llibres de totes les categories i per a totes les edats, també contes per infants o còmics per adolescents- a les diverses lleixes. 

Els troncs adaptats com a biblioteques col·lectives arlliBREs es poden trobar en diversos punts de la ciutat. I darrerament s'ha fet una recent incorporació. Ara ja són sis punts on es produeix aquest bookcrossing tan peculiar. Són els següents:
 

al Bar d'Amics de les Arts Foto: Cristina Moraguez

 

a l'avinguda Francesc Macià Foto: Cristina Moraguez

 

al passeig del Vapor Gran, davant del Qu4drant.0 Foto: Cristina Moraguez

 

al Passeig de les Lletres davant de la Biblioteca Central Foto: Cristina Moraguez

 

al Parc de Sant Jordi Foto: Cristina Moraguez

 

i el nou tronc a davant del Centre Cultural de Terrassa Foto: Cristina Moraguez


Més enllà d’aquest objectiu, l’Àgora Terrassa, com a espai de diàleg obert i que impulsa projectes per dinamitzar la ciutat, ha aconseguit generar complicitats entre Amics de les Arts, l’Associació d’Entitats per a la Inclusió (ALEI), la Bct Xarxa i el Servei de Gestió de l’Espai Públic de l’Ajuntament de Terrassa, per fer realitat aquest projecte i gestionar-lo de forma compartida. I s'espera que la iniciativa es vagi consolidant poc a poc i també es pugui ampliar de forma progressiva a altres llocs de la ciutat.