Enric Luján trenca els tòpics sobre els drons

La seva suposada similitud amb un videojoc queda en entredit

per La Torre, 30 de novembre de 2015 a les 11:06 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 30 de novembre de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El dijous 3 de desembre a les set de Terrassa es presenta a la llibreria Synusia "Drones. Sombra de la guerra contra el terror", editat per Virus Editorial amb la participació del seu autorEnric Luján.
 
El llibre desmunta un conjunt de tòpics al voltant d'aquest dispositiu, i el situa en les relacions de poder geopolítiques i socials. La seva suposada similitud amb un videojoc queda en entredit pels nivells d'estrès post-traumàtic que es donen entre els operadors d'avions no tripulats, superiors als de les tropes al camp de batalla. El seu ús com a complement d'operacions antiavalots en conflictes urbans qüestiona la suposada innocuïtat de la violència dron als països occidentals. Són només dos exemples de com aquest artefacte no allunya la guerra sinó que l'apropa més si cap a les nostres vides. 
 
Entronitzat com capdavanter d'una suposada "guerra neta i quirúrgica», exaltat en la lògica neoliberal per les seves possibilitats mercantils o, a l'extrem oposat, representant d'una suposada maldat tecnològica, el dron és avui un objecte sacralitzat. Però, en la seva nuesa, es tracta de «versions perfeccionades dels vells avions teledirigits», i el seu interès real resideix en el seu paper en les lògiques de la guerra mundial contra el terror o en la renovació del monopoli de la violència estatal, bèl·lica i sistèmica. El dron és part i conseqüència d'un projecte de dominació política global, que el condiciona d'arrel.
 
Enric Luján (Barcelona, ​​1991) és graduat en Ciències Polítiques i de l'Administració per la Universitat de Barcelona i màster en Estudis Comparatius de Literatura, Art i Pensament per la Universitat Pompeu Fabra. Membre de Críptica, associació en defensa de la llibertat i la privacitat a Internet, i col·laborador del Centre Delàs d'Estudis per la Pau, les seves investigacions reflecteixen la inquietud per les implicacions humanes de la tecnologia i la presa de consciència social pel que fa l'ús d'eines.
 

 

Participació