La Brimo de Mossos fa un control anti-jihadista a la C-16

Era el primer que feia aquesta unitat al Bages des dels atemptats de París | Quatre furgonetes, un vehicle de resposta i divuit agents ha estat el desplegament

Els agents registren el conductor d'un turisme que han fet passar al 'calaix'.
Els agents registren el conductor d'un turisme que han fet passar al 'calaix'. | Pere Fontanals
Pere Fontanals
25 de novembre del 2015
Actualitzat el 26 de novembre a les 16:02h

Els agents de la Brimo reben les últimes instruccions al barri de la Farinera de Sant Vicenç. Foto: Pere Fontanals


La Brigada Mòbil (Brimo) dels Mossos d'Esquadra ha realitzat aquest dimecres a primera hora de la tarda el seu primer control anti-gihadista al Bages des dels atemptats de París, en un desplegament de divuit agents que han arribat des de Sabadell en quatre furgonetes un vehicle de resposta.
 

Els agents registren el conductor d'un turisme que han fet passar al 'calaix'. Foto: Pere Fontanals


El control, que acostuma a durar poc més de mitja hora per mantenir l'efecte sorpresa, s'ha desplegat amb precisió de rellotger. Mentre una furgoneta retenia els vehicles en el peatge de l'autopista Terrassa-Manresa (C-16) de Sant Vicenç de Castellet, els altres vehicles policials han format de manera que quedés només un carril obert i un calaix on situar els vehicles sospitosos. Als voltants, també, raspalls amb punxes per rebentar els pneumàtics en cas de fugida.
 

Vista general del 'calaix', format per dues furgonetes i un raspall de punxes per a pneumàtics. Foto: Pere Fontanals


La tarda ha estat tranquil·la. Els agents, equipats amb armilles anti-bales i subfusells, només han registrat els quatre passatgers i l'interior d'un turisme de gama alta... amb matrícula belga. Amb un protocol estricte, els quatre homes que anaven en el cotxe han estat escorcollats, un a un, i finalment el vehicle. Tot sempre amb les mans a la vista i traient-se les jaquetes prèviament. Finalment, es tractava de dos catalans, i dues persones estrangeres que s'havien desplaçat a Bèlgica per comprar el cotxe que conduïen.
 

Paral·lelament a l'escorcoll del turisme, el control seguia en l'únic carril obert. Foto: Pere Fontanals


La Brigada Mòbil realitza aquest tipus d'operacions per tot el país, en uns controls que requereixen molta coordinació i un desplegament precís i ràpid, però que són breus, ja que quan la seva posició es delata a través dels mòbils, deixa de ser efectiva.

El nivell d'alerta anti-terrorista a Catalunya és de nivell 4 des de gener passat quan va haver-hi l'atac a la revista Charlie Hebdo, també a París.