Ajuntaments i concessionàries d'aigua volen garantir el servei als vulnerables

La seu de Càritas acull una jornada dedicada a l’aplicació de la nova Llei de Vulnerabilitat Econòmica

Redacció
22 de novembre del 2015

Imatge de la jornada Foto: CASSA


La seu de Càritas a Sabadell ha acollit aquest dijous la jornada Vulnerabilitat econòmica i el servei d’aigües, que han organitzat les tres principals concessionàries del servei municipal d’aigües presents a la comarca –Aigües Sabadell, SOREA i CASSA- i que ha comptat amb la presència de representats de Serveis Socials dels municipis del Vallès Occidental. L’objectiu de la jornada, ha estat compartir iniciatives per garantir l’accés a l’aigua a les persones que es troben en situació de vulnerabilitat econòmica. En aquest sentit, s’ha centrat en analitzar l’aplicació de la nova Llei de Vulnerabilitat Econòmica i en com han d’actuar les empreses de serveis (aigua, llum i gas) i els departaments de Serveis Socials enfront les casuístiques que es poden donar de famílies en risc d’exclusió social.

Alfons Conesa, director de l’Agència Catalana del Consum, i Xavier Delgado, Cap de Servei de la Secretaria de Serveis Socials, han explicat els detalls de la Llei i les persones que es podran acollir a la mateixa. Esther Zapater, degana de la Facultat de Dret de la Universitat Autònoma de Barcelona, ha estat la moderadora de l’acte. 

La jornada ha evidenciat la bona sintonia entre l’Administració pública i les concessionàries del servei municipal d’aigües i la predisposició d’ambdues parts per treballar plegades amb la finalitat de lluitar contra la pobresa energètica i d’agilitzar els processos i tràmits que atorguen a una persones la determinació de vulnerabilitat i la conseqüent protecció i garantia dels seus serveis bàsics. De fet, a diferència de que succeeix en altres sectors, les tres principals companyies d’aigües presents a la comarca –Aigües Sabadell, SOREA i CASSA- asseguren que no han interromput el servei a cap família en situació de vulnerabilitat econòmica.

A la jornada s’han explorat els protocols de coordinació, amb la finalitat de ser més eficients i d’evitar tant els casos de pobresa energètica com d’injustícia. 

Un servei al costat de les persones

La directora de Clients de SOREA, Montse Solé, i el director de Clients del Grup CASSA, Josep Escartín, han explicat les mesures socials que les concessionàries tenen en marxa per garantir l’accés a l’aigua a tota la població. "L’usuari del servei es troba al centre de les nostres decisions", han explicat. De fet, les mesures que Aigües Sabadell, SOREA i CASSA apliquen en l’actualitat van més enllà de l’àmbit de la pròpia legislació.

L’establiment de Fons Socials en coordinació amb els Ajuntaments, ajudes per tramitar les bonificacions socials de la Generalitat, la creació d’un gerent personal especialitzat en vulneració econòmica o l’entrada en funcionament d’un telèfon d’emergències socials a disposició dels tècnics municipals són algunes de les iniciatives que ja venen aplicant des de fa temps les companyies d’aigües per lluitar contra l’exclusió social.

La jornada l'han inaugurat Ignasi Jiménez, president del Consell Comarcal del Vallès Occidental, Juli Fernàndez, Alcalde de Sabadell, i Enric Blasco, president del Grup CASSA.