Castellbisbal es prepara per viure un simulacre d'un accident químic

Protecció Civil farà sonar les sirenes a partir de les 10 del matí, en 37 municipis d'arreu de Catalunya

La Torre
19 de novembre del 2015
Actualitzat a les 10:02h
Protecció Civil de la Generalitat del Departament d’Interior provarà avui, 19 de novembre, a partir de les 10.00 del matí, les sirenes de la xarxa d’alarmes adscrites al Pla d’emergència exterior del sector químic de Catalunya (PLASEQCAT). Al llarg del matí s’activaran les sirenes d’avís de risc químic ubicades en 37 municipis.
 
Els exercicis de sirenes es realitzen dos cops l’any i serveixen per comprovar el seu funcionament i alhora familiaritzar a la ciutadania amb el so d’avís de risc químic.
 
Avui, i en el marc de la prova, també es farà un enviament de missatges massius a través del canal de Protecció Civil de l’aplicació per a mòbil gencat.mobi/pcivil per avisar a la ciutadania subscrita a aquest canal de l’activació de la sirena de cada zona, tal com es faria en un cas d’accident químic real.
 
Els municipis que participaran al simulacre són, per demarcacions:

Barcelona: Olesa de Montserrat, Esparreguera, Abrera, Martorell, Sant Andreu de la Barca, Castellbisbal, l’Hospitalet de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, el Prat de Llobregat, Sant Joan Despí, Cornellà de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Santa Coloma de Cervelló, Viladecans, Granollers, Canovelles, Montornès del Vallès, Sant Celoni, Gualba, Riells i Viabrea i Barcelona
Tarragona: Constantí, Perafort, la Pobla de Mafumet, el Morell, el Catllar, Vilallonga del Camp, els Garidells, els Pallaresos, Tarragona, la Canonja, Vila-seca i Salou
Catalunya Central: Castellgalí
Terres de l’Ebre: Flix i Tortosa
Alt Pirineu i Aran: Les

Simulacre de confinament al Prat de Llobregat
 
Aprofitant aquest exercici de sirenes, Protecció Civil de la Generalitat i l’Ajuntament del Prat han organitzat un simulacre de confinament a la zona de l’Estruch-Llevant del Prat de Llobregat.
 
El simulacre és un exercici per posar en pràctica les accions que caldria fer en cas real d'accident. Amb el simulacre es vol practicar i comprovar que tothom sap què hauria de fer en un cas real. Això és: tancar-se a casa o l’edifici més proper, tancant portes i finestres i desconnectant qualsevol aparell de ventilació exterior.
 
El so d’activació de les sirenes (so ondulant) del Prat de Llobregat sonaran a les 10.00 hores i el so de desactivació (so pla) a les 10.15 hores; i des de Protecció Civil de la Generalitat i l’Ajuntament del Prat de Llobregat es demana a la gent que estigui en aquesta zona que segueixi el simulacre i es tanqui a casa o a l'edifici més proper: en una botiga, en un restaurant o en un equipament públic.
 
Des de la direcció general de Protecció Civil s’han fet accions prèvies i xerrades tant a les escoles com als veïns, responsables d’equipaments i serveis municipals, per tal de convidar-los a participar en el simulacre de confinament quan sonin les sirenes al seu municipi. L’Ajuntament del Prat també ha format a 18 persones que aquests dies previs a la prova han fet un porta a porta pel barri informant del simulacre; i que avui faran d’observadors i informadors.
 
En aquesta zona hi ha 2.777 habitants en 993 domicilis, 7 centres educatius amb 2.900 alumnes, 8 equipaments i 160 empreses i comerços amb uns 1.200 treballadors. És la zona delimitada per la ronda de Llevant i els carrers Gaiter del Llobregat, Carretera de la Marina i Miquel Martí i Pol.
 
Per donar a conèixer la prova al Prat, s’han editat 200 exemplars d’un cartell específic distribuït a botigues, restaurants, equipaments, escoles i zones de pública concurrència; i 1.500 exemplars d’un díptic informatiu en català i castellà distribuïts a totes les cases de la zona del simulacre.
 
En el darrer exercici de sirenes, al mes d’abril, la prova de confinament es va fer per primer cop en un centre comercial Corte Inglés a Cornellà de Llobregat, i aquesta vegada s’ha volgut estendre a gairebé tot un barri.
 
Instal·lació estacions meteorològiques

Com a novetat en aquest exercici de novembre s’han instal·lat 20 noves estacions meteorològiques a les sirenes distribuïdes pel territori amb l’objectiu d’obtenir dades en temps real de la direcció i força del vent, pressió atmosfèrica i altres paràmetres, que puguin ajudar en la presa de decisions en cas d’accident químic real en aquesta zona. En total hi ha 40 estacions meteorològiques repartides a tot el territori.
 
Aquestes noves estacions s’han instal·lat a Perafort, Els Garidells, Vila-seca (2), Tarragona (6), Constantí, Castellgalí, Olesa de Montserrat (2), Abrera, Martorell (2), Sant Joan Despí, L’Hospitalet de Llobregat i Granollers.
 
Confinaments d’alumnes als centres escolars

Com ja és habitual a cada exercici, Protecció Civil de la Generalitat i els ajuntaments participants han informat a les escoles i centres educatius perquè l’aprofitin per fer un exercici de confinament, que és la mesura més segura en cas de risc químic, sempre que les autoritats no indiquin l’evacuació o una altra mesura.
 
Avui, més de 37.000 alumnes i professors de 92 centres educatius i de 23 municipis diferents han confirmat que faran l’exercici de confinament. Els centres educatius que faran el simulacre són els de Castellbisbal, Cornellà de Llobregat, el Prat de Llobregat, Esparreguera, Granollers, l’Hospitalet de Llobregat, Montornès, Riells i Viabrea, Sant Boi de Llobregat, Sant Joan Despí, Collbató, Alcover, la Canonja, Constantí, els Pallaresos, Perafort, Tarragona, Salou, la Pineda, Vila-seca, la Pobla de Mafumet, el Morell i Vilallonga.