Et roben el wifi i no ho saps? Claus per esbrinar-ho i evitar-ho

E.P.
08 de novembre del 2015
990_1446634976fotonoticia_20151104112446_1280
990_1446634976fotonoticia_20151104112446_1280 | CC
Sospites que et roben el wifi però no saps com esbrinar-ho? I, sobretot, com evitar-ho? Els més murris, sense ganes de gastar-se els diners i de batallar amb una operadora, opten per compartir, sense permís, el wifi del veí. Com ningú està lliure d'haver d'afrontar aquest problema, t'ajudem a detectar-lo i a posar-hi remei.

Connexió lenta

Les primeres sospites vénen quan la connexió a Internet es torna lenta, però no de manera continuada, sinó en determinats moments o hores del dia.

Si t'ocorre això, intenta descubrir si és degut que algú t'està robant el wifi. Com? El primer que hauràs de fer és una prova senzilla.

Desconnecta tots els teus dispositius de la xarxa. Quan ho facis, la llum del 'router' destinada al wifi hauria d'estabilizar-se i no parpellejar. Si ho segueix fent, alerta!

Diversos dispositius connectats a la xarxa

Ja has aixecat la llebre, però com pots confirmar les teves sospites? Una de les recomanacions, que també fa la Comissió Nacional de Mercat i la Competència (CNMC), és instal·lar a l'ordinador i els dispositius mòbils un programa que detecti tots els aparells que estan connectats a la xarxa de casa.

En el cas dels ordinadors de sobretaula, els propis sistemes operatius de Windows, Mac i Linux ofereixen diferents eines de comprovació, com el Wireless Network Watcher. A més, existeixen aplicaciones gratuïtes que poden desenvolupar aquesta tasca, com són Angry IP Scanner i Wireshark.

També estan disponibles per als dispositius mòbils i els diferents sistemes operatius. Per a Android et poden servir Fing, Network Discovery i Net Scan, i per a IOS pots descarregar-te Fing, IP Network Scanner i iNet, per esmentar-ne algunes.

Si detectes més dispositius dels que tens a casa connectats a la teva xarxa, acabes d'afinar el xut.

I si algú s'hi ha connectat abans?

Pot donar-se el cas que, quan utilitzis aquestes aplicacions o programes, ningú estigui robant el teu wifi, però que sí que ho hagi fet abans. Per esbrinar-ho, hauràs de introducir la direcció del teu 'router' -la trobaràs al manual o bé te la facilitarà l'operador- a la barra de direccions del navegador d'Internet.

D'aquesta manera, tindràs accés al web del 'router'. Una vegada dins, hauràs d'introduir la teva contrasenya, pas imprescindible per poder veure el registre de totes les connexions realitzades fins al moment. Serà aleshores quan podràs comprovar si algú es va connectar amb anterioritat i quantes vegades.

Protecció de la xarxa

Si ja has confirmat que et prenen el pèl i que et roben el wifi, posa-hi remei. Has de reforçar la protección de la teva xarxa. I t'estaràs preguntant, un altre cop, com. Doncs bé, la CNMC també dóna una sèrie de consells.

- Modifica la contrasenya del wifi que ve per defecte. Com sempre us diem, les contrasenyes han de ser llargues i han de combinar lletres (majúscules i minúscules), números i símbols.

- Configura el 'router' de tal manera que només els dispositius que escullis, amb les seves direccions MAC individuals, tinguin accés a la connexió. Malgrat que també es podrien manipular, com a mínim, és una barrera més que dificulta el robatori.

- Desactiva l'assignació automàtica de les direccions IP i assigna-les manualment.

- Fes invisible el teu wifi o canvia el SSID. Atorgar un altre nom diferent a la connexió dificultarà que un desconegut descobreixi quin és el teu operador i, per tant, també la teva contrasenya. Si a més fas invisible el teu wifi, evitaràs que, quan algú busqui xarxes sense fil, la teva també sigui localitzable.

Posa aquests consells en pràctica i evita que segueixin gaudint d'Internet a costa teva.