Antics empleats de Caixa Terrassa demanden el BBVA

El motiu rau en el suposat incompliment d'una clàusula de l'ERO que es va subscriure en l'època d'UNNIM

Josep Ballbè
03 de novembre del 2015
Actualitzat el 04 de novembre a les 7:30h
Aproximadament una setantena d'antics empleats de Caixa Terrassa tenen presentada una demanda judicial contra el BBVA. El motiu rau en el suposat incompliment d'una clàusula de l'ERO que es va subscriure en l'època d'UNNIM, que el banc s'havia de subrogar quan n'adquirí la propietat. Concretament la de les aportacions mensuals al pla de pensions corporatiu. Punt en el qual l'entitat financera discrepa si algun empleat opta per jubilar-se abans de l'edat reglamentàriament establerta.
 
Van endegar-ne els tràmits fa gairebé dos anys i mig. D'aleshores ençà, l'advocat que els representa (Joan Muñoz Galián) ha tingut cura d'anar posant fil a l'agulla. Fa pocs mesos, a la mateixa demanda se n'hi ha acumulat una altra similar d'ex.empleats de Caixa Sabadell (gestionada per l'advocat Eduard Martínez, del Passeig de Gràcia, a Barcelona). I tot el conjunt es veurà -als Jutjats de Terrassa- el proper dilluns, 9 de novembre, a les dotze del migdia.
 
L'associació AECTUN es va crear el novembre de 2011. A hores d'ara agrupa cent-vuitanta-vinc membres. Tots ells provenen de les antigues caixes que configuraren la fallida fusió d'UNNIM : Terrassa, Sabadell i Manlleu. Aquella que, d'entrada, les pròpies autoritats monetàries batejaren com "fusió modèlica". I que, a la practica, se'n va anar en orris  --a banda d'altres connotacions prou conegudes--  arran els canvis sobtats de criteri cronològic establerts després dels famosos "test anti estrès" aplicats pel Banc Central Europeu.
 
La decisió d'adoptar la via judicial  -segons comunica l'associació-  ve donada pel fet que les negociacions sobre aquest tema es van endegar molt abans. Fins i tot una comissió de 5 persones d'AECTUN s'entrevistà -a Madrid, el juliol de 2013- amb els senyors Ángel-Luis Mancebo Soto i Carlos Dávila Ruiz (cap de recursos humans del banc i responsable de previsió social, respectivament). Això sí, sense cap resultat positiu ni favorable a la conciliació prèvia.
 
En tot aquest temps, no s'ha avançat gens ni mica en l'apropament de postures per manca de voluntat de la Direcció de BBVA, actual propietària de CT i UNNIM. Val a dir que la defensa dels interessos del BBVA és en mans del bufet Sagardoy Abogados S.L.  Alhora, consta que la direcció del banc té dotada comptablement la partida econòmica en front d'una possible decisió no favorable als seus interessos. La xifra aproximada de la partida oscil·la sobre el milió d'euros.