Terrassa acull un congrés internacional sobre el lideratge

Eulàlia Martínez: "És una oportunitat única per reflexionar sobre el lideratge i la importància que aquest té en el bon funcionament de les empreses"

La Torre
05 de novembre del 2015
Els pròxims dies 6 i 7 de novembre es celebra The Global Leadership Summit, un congrés de prestigi internacional sobre el lideratge, que aquest any se celebra per primera vegada a l’Estat, i concretament a Terrassa. En concret, a l'Auditori de l'Església Evangèlica Unida de Terrassa (avinguda Béjar, 299).

El programa s'iniciarà a dos quarts de deu del matí i s'allargarà fins passades les set de la tarda. L'endemà, dissabte, serà de deu del matí a sis de la tarda. Entre els ponents que es podran escoltar hi ha Sam Adeyemi, fundador de la Daystar Christian Centre de Nigèria; Ed Catmull, cofundador de Pixar Animation Studios i president de Walt Disney Animation Studios; Sheila Heen, fundadora de Triad Consulting Group; o l'escriptora de best-sellers i presidenta de The Wiseman Group, Liz Wiseman.

Des de Cecot Formació, aquesta setmana han organitzat dos seminaris en què s'ha tractat el tema del lideratge. Maite Rico defineix un bon líder com “aquella persona que és capaç de guiar, inspirar i contribuir al desenvolupament de les persones i els equips. Segons Rico, hi ha moltes competències que es poden relacionar amb el lideratge però, tots els líders tenen en comú una clara visió de futur, l’empatia, una gran capacitat de comunicació i d’influència, i un bon autoconeixement”. 

Pep Marí explica que “més que parlar de diferents estils de lideratge, prefereixo definir els tipus de lideratge segons la necessitat que cobreixen dins l’equip. Per exemple, el líder social, facilita les incorporacions i és el responsable de què hi hagi un bon ambient laboral; el líder anímic, pot canviar l’estat anímic de l’equip en un moment donat; el líder exemple de compromís, mostra iniciativa, acompliment i compromís amb els objectius de l’equip; el líder estratègic, té la visió del camí que ha de recórrer l’equip per arribar als seus objectius; el líder determinant, és capaç de tenir una actuació genial i salvar els mobles de l’equip, és el crack de l’organització”.

Un líder neix o es fa?
Segons Rico “científicament no hi ha una resposta clara de si un líder neix o es fa, el tema és molt complex però, segons la meva opinió, tot i que hi ha persones que neixen amb una certa predisposició, un líder es fa des de la família, l’escola, l’entorn social i les diverses experiències viscudes per cadascú. Tot i això, mitjançant la formació i el coaching també es pot contribuir al seu desenvolupament”.

Característiques d’una empresa ben liderada
Per a Marí una empresa ben liderada és aquella que sap repartir el lideratge, “s’ha de repartir el lideratge per no crear dependència d’una sola persona, per implicar el màxim de persones possible en l’esforç grupal i per no caure en contradiccions, per exemple, un líder anímic difícilment serà el crack de l’equip. Existeixen diferents rols de lideratge que no han de recaure tots, necessàriament, sobre la mateixa persona”.