Crit d'alerta per l'adjudicació del servei dels menjadors escolars a SERHS

Terrassa en Comú, ERC-MES i CUP denuncien que en la concessió del servei han prevalgut els criteris econòmics sobre els tècnics i de qualitat | Les formacions interpel·len al govern sobre si està disposat a tirar endavant un concurs "on l'empresa guanyadora només ho ha fet per les 500 beques menjador i no pel seu projecte educatiu, pels valors ecològics o per una aposta per productes de proximitat"

Lluïsa Tarrida
28 d'octubre del 2015
Actualitzat a les 20:25h
Matilla, Sirvent i Albert, contraris a la concessió del servei a SERHS
Matilla, Sirvent i Albert, contraris a la concessió del servei a SERHS | Foto: Marcel Marsal

Matilla, Sirvent i Albert, contraris a la concessió del servei a SERHS Foto: Marcel Marsal


El concurs d'adjudicació del servei de menjadors escolars de Terrassa entrarà aquest dijous l'arena del debat polític. CUP, ERC-MES i Terrassa en Comú portaran al ple municipal d'octubre una proposta de resolució per la qual insten a l'equip de govern a replantejar-se la concessió del servei a l'empresa SERHS.

Les tres formacions consideren que "el resultat no ha estat el desitjat", i que malgrat reconèixer que "no hi ha res a objectar en la gestió del concurs" sí que es mostren descontents "per l'aplicació d'un model en què prevalen els criteris econòmics per sobre dels tècnics". Així ho han exposat en una roda de premsa conjunta en què han posat sobre la taula una problemàtica que es ve arrossegant des de fa més d'un any i que ara arriba a la seva fase final. 

"No pot ser que estiguem aprovant mocions per afavorir els productes de proximitat, el reciclatge, per la dieta equilibrada o contra el malbaratament, i després, no ho tinguem en compte a l'hora de fer les clàusules d'adjudicació d'un servei destinat a alimentar els nostres fills", ha manifestat el portaveu d'Esquerra Republicana, Isaac Albert.

La regidora de la CUP Maria Sirvent ha lamentat que l'empresa que s'ha acabat enduent el servei dels menjadors escolars ha quedat en el vuitè lloc en els criteris de qualitat del servei. "SERHS té un objectiu social molt allunyat del que tots desitgem, es tracta d'una empresa multinacional que barreja interessos privats i públics", i ha anunciat que diverses de les firmes participants en el concurs estudien presentar un recurs d'impugnació basat en una possible "oferta temerària".

Oferta temerària

Aquesta presumpte "oferta temerària" es basaria en què SERHS va oferir un total de 500 beques menjador, un punt que segons les formacions d'esquerres va ser "decisiu" a l'hora de concedir-li el servei, ja que està valorat en 21 punts dels 100. Albert ha aclarit que "Posem en dubte aquesta xifra si tenim en compte que l'empresa que va quedar en segon lloc en aquesta valoració va oferir 275 beques, una "diferència que fa mal pensar".

"Creiem que falta una major explicació sobre com es fonamenten aquestes beques menjador, i pensem que perquè l'empresa pugui complir aquest requisit acabarà repercutint en la qualitat del menjar i en la precarització del servei i dels treballadors", ha dit el regidor de Terrassa en Comú Xavi Matilla. Igualment, tots coincideixen en què les beques menjador haurien de ser valorades però no la peça fonamental que faci decaure la balança, "ens hem de plantejar si el que volem és estalviar recursos econòmics de l'Ajuntament o el més important és oferir un servei de qualitat". 

Així mateix, lamentant que els criteris econòmics tinguin un percentatge molt més elevat que la resta de punts tècnics (51 sobre 49), i que criteris com la proximitat, aliments frescos, dieta equilibrada, reutilització... siguin valorats però que no mereixin punts en el barem del concurs, TeC, CUP i ERC-MES creuen que ara és el moment de debatre "políticament" com s'ha fet aquest concurs i repensar els criteris "abans de tenir conflictes amb les AMPA i les escoles per un servei que no és el que tothom s'esperava". 

I és que a més del vuitè lloc en criteris de qualitat del servei, Matilla també ha exposat que "el projecte educatiu proposat per SERHS va quedar en última posició, com també va obtenir el penúltim lloc en la qualificació de comunicació i imatge". Tot plegat els fa creure que la millor solució per estalviar-se maldecaps en un futur passa per tancar el concurs.

Sirvent ha ressaltat que si s'acaba tirant endavant l'adjudicació, "existeix una alternativa per aquelles escoles que hi estiguin disconformes. Els centres que ho desitgin es poden desvincular de la prestació d'aquest servei i apostar o bé per autogestionar-lo o bé externalitzar-lo a una altra empresa ja sigui fent cooperativa amb altres centres escolars o en solitari", i ha afegit "tenim ben a prop l'exemple de l'escola Roc Blanc de Viladecavalls on l'AMPA no es va mostrar conforme amb l'empresa adjudicada i va buscar-ne un d'alternativa, i els resultats han estat satisfactoris".