Autcat diu que els canvis de tributació creen incertesa en les empreses

L'Organització d'Autònoms de Catalunya explica els canvis en la tributació de les societats civils i els canvis en la tributació per mòduls

La Torre
05 de novembre del 2015
Actualitzat a les 8:31h
La Reforma Fiscal indica que totes les Societats civils amb objecte mercantil passaran a tributar per Impost sobre Societats a partir de l'1 de gener de 2016. Això implica que hauran de passar a portar comptabilitat segons el Pla General Comptable i que caldrà fer la declaració per Impost sobre Societats a banda de la declaració per IRPF que correspongui als seus socis.

D'altra banda, la Reforma Fiscal també ha provocat un canvi en la tributació per mòduls de manera que de cara al 2016 els autònoms d’alguns sectors veuran restringida la possibilitat de seguir aplicant aquesta modalitat de calcular els seus beneficis.

Segons Enric Rius, assessor fiscal i financer de la Cecot, vocal de la junta directiva de l’Autcat i ponent de l’acte “aquests canvis provocaran que totes les SCP’s (societats civils patrimonials) i molts autònoms hauran de decidir abans de que s’acabi aquest any, com volen tributar a partir de l’1 de gener de 2016 i fins i tot, amb quina forma jurídica volen actuar a partir de l’any vinent”.

En el cas de les SCP’s hi ha 4 opcions a prendre en el darrer trimestre del 2015 i que es faran efectives al 2016: la primera seria seguir igual, la SCP seguiria igual amb la única diferència que passaria a tributar per IS (Impost de Societats); la segona seria dissoldre la SCP i seguir l’activitat com a autònom i per tant tributant per IRPF (Impost sobre la renda de les persones físiques); la tercera dissoldre la SCP i constituir una nova SL (societat limitada) que tributaria per IS i la quarta dissoldre la SCP i constituir una nova CB (Comunitat de bens) que seguiria tributant igual per IRPF. Segons Rius, “aquestes decisions són molt personals per a cada cas concret, donat que és molt important conèixer l’origen, composició, motivació i estructura de cada SCP. No hi valen plantejaments estàndards. No fer res ja comporta una acció i unes conseqüències, que són tributar a partir de l’1 de gener de 2016 per IS”.

En el cas dels mòduls, es modifica el sistema amb nous límits i activitats excloses. Per tant, cal revisar cada una de les situacions per veure la seva afectació en cada cas.