El comú vs la privatització, a debat a Synusia de Terrassa

Joan Subirats, Mayo Fuster, Marco Berlinguer i Rubén Martinez exposaran com funciona l'acció col·lectiva en recursos naturals gestionats comunitàriament

La Torre
26 d'octubre del 2015
Aquest dimarts a les set de la tarda a la Llibreria Synusia tindrà lloc la xerrada Denominador comú, comú denominador sobre comuns amb Joan Subirats, Mayo Fuster, Marco Berlinguer i Rubén Martinez.
 
Al costat de la taula de convidats hi haurà una fila zero on estaran presents integrants de diverses experiències organitzatives de la ciutat de Terrassa (Taula del aigua, Observatori municipal ciutadà, Economia del bé comú, Communia, Cup, Terrassa en comú).
 
Des de fa més d'una dècada, en manifestos, plataformes ciutadanes i en declaracions públiques en nom de la lluita contra el neoliberalisme, parlar de commons o de "béns comuns" ha servit per traduir pràctiques, drets i formes d'existència oposats als processos de privatització i mercantilització. El terme "comú", com a adjectiu o substantiu, en singular o en plural, s'ha posat a funcionar com a bandera de la mobilització, com a consigna de la resistència o com a fil conductor de possibles alternatives.

Autors i autores com la politòloga americana Elinor Ostrom, ens han ensenyat com funciona l'acció col·lectiva en recursos naturals gestionats comunitàriament. A través de pràctiques concretes, aquests treballs empírics ens mostren que el mercat i l'Estat no són els únics sistemes de producció possibles i que hi ha formes institucionals molt diverses que poden aportar recursos perdurables i en quantitats satisfactòries per als seus membres.