Els immigrants es manifestaran contra les taxes per obtenir la nacionalitat

Lamine Souane creu que la reforma del Registre Civil "va contra la dignitat" de les persones

Nació Sabadell
21 d'octubre del 2015
Actualitzat a les 14:11h
Lamine Souane, president de la FAIV
Lamine Souane, president de la FAIV | Norma Vidal

La Federació d’Associacions d’Immigrants del Vallès (FAIV) no veu amb bons ulls la reforma del Registre Civil que va entrar en vigor la setmana passada i que suposa que a partir d'ara obtenir la nacionalitat per residència costarà prop de 300 euros. En concret la nova normativa elimina la gratuïtat de la gestió, aplica taxes administratives i obliga a pagar les matrícules dels exàmens per als sol·licitants. 

L'entrada en vigor de la norma suposarà que els estrangers que vulguin sol·licitar la nacionalitat hauran de pagar una taxa de 100 euros per iniciar el procediment. A més, en els casos en què l'estranger no formi part d'un país on el castellà sigui l'idioma oficial s'haurà de sotmetre a una prova d'idioma a l'Institut Cervantes per obtenir el diploma que acrediti un coneixement de la llengua nivell A2 o superior. Aquest examen costarà 121 euros. A part, els sol·licitants hauran de passar per una altra prova de coneixements constitucionals i socioculturals d'Espanya. Serà un examen tipus test amb 25 preguntes i que costarà 85 euros. 

"Aquesta llei va contra la dignitat", ha afirmat Lamine Souane, president de la FAIV, que ha dit que no té en compte que es tracta de ciutadans que sovint tenen dificultats econòmiques i que per poder pagar aquestes taxes "hauran de fer coses que no seran correctes o legals". Així mateix recorda que els primers 100 euros que s'han d'abonar per encetar els tràmits "poden acabar-se perdent en cas que finalment la nacionalitat sigui denegada". Per tot plegat Souane ha anunciat que la FAIV es manifestarà davant el Jutjat de Sabadell en les properes setmanes, igual que ja van fer en el cas del col·lapse del Registre Civil. 

L'entrada en vigor de la nova normativa seguirà exigint, per optar a la nacionalitat, haver residit de forma legal i continuada a Espanya durant deu anys, excepte si l'aspirant és un refugiat (cinc anys), si prové de països iberoamericans, Andorra o antigues colònies (dos anys, o si ha nascut en territori espanyol, ha estat tutelat a Espanya o és parella, fill o nét d'espanyols (un any).