Reprimenda de l'Observatori Ciutadà a l'Ajuntament per l'auditoria ciutadana

L'OCM critica que l'executiu ha "instrumentalitzat" la feina que estan realitzant les plataformes ciutadanes i moviments socials i recorda que "el Consistori no pot ser jutge i part a la vegada" en l'anàlisi del deute i la gestió municipal

La Torre
20 d'octubre del 2015
Actualitzat a les 21:42h
L'Observatori Ciutadà Municipal de Terrassa ha volgut deixar constància del seu malestar per l'article aparegut al darrer Visquem Terrassa titulat L'Ajuntament farà una auditoria ciutadana del deute municipal. L'entitat considera "totalment desafortunat" la publicació d'aquest document ja que "s'entén que si una auditoria és ciutadana l’ha de fer la ciutadania i no l'Ajuntament. Una altra cosa ben diferent és que des del Consistori es facilitin tots els mitjans perquè aquesta auditoria es pugui fer". 

L'OCM afirma que cal tenir ben clar que una auditoria ciutadana dels comptes públics municipals tracta aspectes que afecten a les institucions municipals i que l'Ajuntament no "en pot ser jutge i part a la vegada".

Són diverses les ciutats de Catalunya i de l'Estat espanyol on els Observatoris Ciutadans Municipals, que formen part de la Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute (PACD), i que en els darrers mesos estan iniciant processos d'auditoria ciutadana. Des de l'Observatori manifesten que tot i que l'adjectiu de "Municipal" pugui portar a confusions, els Observatoris Ciutadans Municipals "no tenen res a veure amb les institucions de govern municipals". El terme "Municipi o Municipal" fa referència a un concepte més ampli que el del govern local o Ajuntament. 

Una Terrassa més transparent

Així mateix, l'OCM també vol deixar clar que l'Ajuntament "és la institució local que té per funció el govern i l'administració dels interessos de la ciutadania d'un municipi, però no és la ciutadania del municipi. No confonguem els termes, si us plau. Una cosa són les institucions municipals i un altra les plataformes ciutadanes o moviments socials".

En aquest sentit recorden que els OCMs neixen des de la ciutadania i amb l'objectiu d'empoderar-la i no pertanyen a cap institució municipal. "Són un agent polític sí, però están desvinculats de les sigles dels partits polítics", reblen.

Des de l'OCM Terrassa no volen que l’Ajuntament "instrumentalitzi" la feina de l'Observatori ni de cap plataforma ciutadana. "Si tenim clar que l’objectiu final és aconseguir una Terrassa molt més transparent i construïda per a tots i totes, és important que tothom tingui clar el seu lloc. I és clar que aquest tipus de titulars no ajuden gens".

Finalment, emplacen a l’Ajuntament a convocar una reunió amb l’equip de Govern, representants de tots els grups polítics amb representació en el Consistori i l’OCMTerrassa per parlar del disseny i implementació de l’auditoria ciutadana a la nostra ciutat.