Arrenca la campanya de vacunació de la grip

El Consorci Sanitari de Terrassa espera posar unes 20.000 dosis

Agències
19 d'octubre del 2015
Actualitzat a les 15:04h
La campanya de vacunació antigripal a Catalunya ha arrencat aquest dilluns amb la previsió de distribuir 1,2 milions de vacunes als ambulatoris catalans i amb un pressupost de 4.376 milions d'euros, una xifra semblant a la de l'any passat. La vacuna es dirigeix sobretot als grups de risc conformats per persones de 60 anys, persones amb malalties cròniques, dones embarassades, i el col·lectiu de professionals sanitaris. Salut aconsella vacunar-se entre octubre i novembre perquè triga de dos a tres setmanes a fer efecte. El Consorci Sanitari de Terrassa pensa posar unes 20.000 dosis.

Un dels objectius de la conselleria és augmentar la cobertura de la vacuna en el personal sanitari perquè actualment és de 19,3%, una xifra que considera molt baixa tot i que creix respecte a anys anteriors, el 2014 va ser del 17,22%, si bé el departament ha descartat mesures coercitives. "El personal sanitari ha d'entendre que hi ha un risc per als pacients que atén", ha afirmat el director de Qualitat i Seguretat de l'Hospital Clínic Antoni Trilla.

De fet, la presidenta de l'Associació d'Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC), Alba Brugués, ha avançat que elaboraran un estudi per conèixer els motius que expliquen per què els sanitaris es vacunen poc: "Des de punts de vista objectius, totes les raons apunten que s'haurien de vacunar", ha afegit Erada.

Protegeix a un 65% de persones

La dosi protegeix un 65% de les persones vacunades, tot i que tres de cada deu sí que la patiran, fet que explica que les queixes que es produeixen per part d'alguns pacients, tot i que s'ha reiterat que és una vacuna "absolutament segura".

El període de dosis distribuïdes ha estat "estable" els últims anys: durant tota la campanya de vacunació de 2014-2015 es van administrar 1.058.903 vacunes, i el 2013-2014 van ser 1.052.281; cal tenir present que les dosis que sobren es recullen i el seu cost es pot recuperar. L'OMS aconsella una cobertura del 75% de tots els grups recomanats, si bé a Catalunya s'immunitzen el 53% dels més grans, un 25% de les persones amb altres patologies, i un 19,3% del personal sanitari, per la qual cosa Salut reforçarà aquests àmbits.