Memòries de Joaquín Alcocer

La biografia d'aquest egarenc, emigrat a Veneçuela i fill del considerat el principal responsable dels assassinats comesos els primers mesos de la Guerra Civil per un grup de extremistes de la FAI, ja la podem trobar i llegir a Terrassa

Rafel Comes
16 d'octubre del 2015
Actualitzat a les 10:21h
A alguns amics ja els havia comentat que fa temps vaig saber que Pedro Alcocer Gil (a) "El Pedro", considerat el principal responsable dels assassinats comesos els primers mesos de la Guerra Civil per un grup de extremistes de la FAI, els anomenats Xiquillos del Pedro que ell havia format i dirigia, tenia un fill, Joaquín Alcocer Romera, que venia cada any per les festes de Nadal a Terrassa a veure una filla seva.

Vaig aconseguir tenir una entrevista amb ell per obtenir més informació de les activitats del seu pare de les que va explicar en les seves memòries. Vaig conèixer Joaquín Alcocer que no té res d'extremista. És una persona acomodada de caràcter fort, però liberal i educada, que va reeixir de comerciant a Veneçuela. Vam iniciar una amistat i el vaig animar que escrigués les seves memòries i així ho va fer.

Ara, n'ha editat una curta tirada privada amb un pròleg meu. D'entrada per no crear falses expectatives he d'aclarir que Joaquín no és escriptor, que el text no ha passat per cap corrector d'estil, que la seva vida, la seva mare i germanes, el seu matrimoni i separació amb una terrassenca, els fills, els seus negocis i Veneçuela són l'eix de les seves memòries.

Cal dir que quan esclatà la guerra Joaquín no tenia encara dos anys i quan va marxar a l'exili en tenia quatre, que el seu pare, el Pedro, es va separar de la seva mare i tornà a França on formà una altra família i que la seva mare que estava al marge de les activitats del seu pare, poc podia explicar-li. De tota manera es descriu els primers anys de l'exili de la família a França i els viatges que Joaquín va fer des de Veneçuela per veure el seu pare. Joaquín va preferir fer de comerciant a Veneçuela amb la seva mare que no pas de pagès i ramader amb el seu pare a França. Es pot veure també com a l'exili el Pedro es va transformar i adaptar a la societat capitalista. També podem veure documentació seva.

D'aquesta curta edició, Joaquín m'ha cedit uns exemplars per a l'Arxiu Històric Comarcal, l'Arxiu Municipal, l'Arxiu Tobella i el Museu de Terrassa on podreu consultar-lo i a la Biblioteca Central, on podeu demanar-lo de préstec. Si algú, però, té interès a tenir-ne un exemplar, contacteu amb mi. Fins que s'exhaureixin els podeu adquirir al cost estricte de la copisteria (11,80€).

Rafel Comes