Terrassa, pionera en el registre civil des del mateix hospital

El Consorci Sanitari de Terrassa ha iniciat aquest dijous un projecte pilot pel qual els progenitors podran inscriure el seu fill al registre sense necessitat d'anar-hi presencialment | El centre sociosanitari té 72 hores per omplir les dades i enviar la documentació

Lluïsa Tarrida
15 d'octubre del 2015
Actualitzat el 17 d'octubre a les 7:46h
Aquest dijous, dia 15, s'ha posat en marxa a l'Hospital de Terrassa una prova pilot per la qual el mateix centre hospitalari serà l'encarregat de formalitzar els tràmits d'inscripció dels nadons acabats de néixer al Registre Civil. Es tracta d'un projecte pioner a tot Catalunya, fruit de la cooperació entre el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i el Ministeri de Sanitat.

El centre sociosanitari escollit a Catalunya -ja que la prova s'està duent a terme a un hospital de cada comunitat autònoma- ha estat el del Consorci Sanitari de Catalunya. Posterioment, en un calendari encara per fixar, es durà a terme la implementació arreu del territori.

Algunes de les raons que han decantat la balança perquè aquest fos l'elegit ha estat "la voluntat de servei que sempre hem tingut des de l'Hospital, així com també l'adaptació a les noves tecnologies i, segurament, perquè la nostra ràtio de naixements és equilibrada, ni massa ni pocs", ha explicat a La Torre la directora de Gestió de Pacients i atenció al ciutadà del CST, Núria Pagès. A l'Hospital de Terrassa van néixer l'any 2014 aproximadament 1.300 nadons, i es calcula que a partir d'ara, uns 1.000 nadons podran beneficiar-se d'aquesta nova aplicació. 

Amb aquesta iniciativa, el departament de Gestió de Pacients dels hospitals podran preparar tota la documentació necessària per tal d'estalviar als progenitors haver d'anar presencialment al Registre Civil a inscriure el seu fill. Així, a través d'una aplicació del Ministeri, els administratius el que fan és introduir les dades dels pares i el nadó i escanejar els documents indentificatius i el llibre de família. Un cop fet això, al cap d'uns dies, els progenitors reben a través del correu postal o via correu electrònic el certificat d'inscripció. Pagès però ha manifestat que els hospitals només podran realitzar aquest tràmit durant les 72 primeres hores des del naixement del nadó, un cop passat aquest termini, s'haurà de fer presencialment a les oficines corresponents. 

Durant el mes d'octubre, l'Hospital ha estat fent simulacres per tal que el dia de l'estrena tot estigués a punt i no hi haguessin ni problemes tècnics, informàtics ni de formació dels treballadors. Aquest dijous ha estat el primer dia real, i l'Hospital ja ha pogut realitzar els tràmits d'un primer registre. El primer nadó que ha estat inscrit directament des del centre hospitalari ha estat l'egarenc Marc Escudero, nascut el dia 13 d'octubre. Els pares ja tenien tota la documentació a punt perquè havien estat informats prèviament i complien els requisits necessaris per poder dur-ho a terme. Pagès informa que hi ha casos excepcionals en què els pares no podran fer ús d'aquest servei, casos com per exemple pares que són menors d'edat o que no tenen un document identificatiu.

"Estem molt contents de poder ser el primer hospital a implementar aquest sistema, entenem que per a les famílies pot ser molt important ja que després del part resulta molt angoixant haver de realitzar els diversos tràmits", ha explicat Pagès que ha informat que "a partir d'ara, hem decidit informar ja en els grups de preparació del part d'aquesta opció, d'aquesta manera, quan arribi el dia serà molt més fàcil poder realitzar els tràmits des del mateix centre hospitalari".