Ballart: «Tot i alguns tics franquistes, la democràcia és avui irreversible»

Terrassa celebra el Dia Nacional en memòria de les víctimes de la Guerra Civil amb una exposició amb documents històrics i testimonis d'egarencs sobre la repressió franquista | L'alcalde ha sentenciat que "el perdó només es pot aconseguir quan es reconeix la veritat i se la mira cara a cara amb honestedat"

Lluïsa Tarrida
15 d'octubre del 2015
Actualitzat el 16 d'octubre a les 10:46h
Acte de celebració del Dia Nacional en memòria de les víctimes de la Guerra Civil a Terrassa
Acte de celebració del Dia Nacional en memòria de les víctimes de la Guerra Civil a Terrassa | Foto: Lluïsa Tarrida

Acte de celebració del Dia Nacional en memòria de les víctimes de la Guerra Civil a Terrassa Foto: Lluïsa Tarrida


L'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, acompanyat de la regidora de Ciutadania i Qualitat Democràtica, Meritxell Lluís, han presidit aquest dijous l'acte de celebració del Dia Nacional en memòria de les víctimes de la Guerra Civil i les víctimes de la repressió franquista. La regidora ha recordat les circumstàncies en què aquest acte s'ha dut a terme, just al mateix dia en què va ser afusellat el president Lluís Companys ara fa 75 anys i quan aquest dijous al matí, el president de la Generalitat Artur Mas ha declarat davant del TSJC pel 9-N. "Avui més que mai és un dia per sumar-se a aquest Dia Nacional en memòria de les víctimes", ha reblat. 

Per la seva banda, l'alcalde Jordi Ballart ha iniciat la seva intervenció afirmant que "aquest acte és necessari i de justícia cap a les moltes persones, també de la nostra ciutat, que van patir la repressió; és un qüestió de dignitat". Ballart ha relatat que "el meu avi va ser un mutilat de la Guerra Civil, va patir moltíssim la repressió franquista i va morir sense el perdó ni conèixer la reparació; per això, ara, és important homenatjar les víctimes i recordar que ens ha costat molt el dret a fer-ho".

L'alcalde ha manifestat que "hem sabut construir, malgrat tots els errors, un sistema lliure i respectuós; i malgrat alguns tics franquistes, la llibertat i la democràcia és avui irreversible, però cal continuar treballant i esforçant-nos cada dia per enfortir-la". Ballart ha acabat la seva intervenció llegint un fragment del testament de Lluís Companys i ha sentenciat "el perdó només es pot aconseguir quan es reconeix la veritat i se la mira cara a cara amb honestedat". 

Reparar el dany

L'acte ha servit per presentar l'exposició itinerant, elaborada pel Memorial Democràtic, Psst... Passa-ho. La lluita per la democràcia a Catalunya (1939-1975), que fa un repàs de la lluita antifranquista a través de documents de l'època elaborats per organitzacions i militants contraris al règim dictatorial. L'exposició, que actualment es troba a l'Arxiu Municipal i que en els propers mesos es podrà veure a tots els districtes de la ciutat- s'ha ampliat amb documents històrics de la nostra ciutat seleccionats per diferents historiadors locals. 

Manuel Márquez, president del CEHT (Centre d'Estudis Històrics de Terrassa), ha estat l'encarregat d'explicar la importància de la recuperació històrica com "un dret humà i un deure de la ciutadania i de les institucions" i ha subratllat que "alguns diuen que la memòria històrica el que fa és crear confrontació entre les persones i provocar malestar, i no, no és pas això sinó la memòria històrica el que fa és reparar el dany a les víctimes i permetre conviure d'una manera fraternal, amb justícia i veritat". Márquez ha recordat que "la funció dels historiadors és contribuir a la memòria col·lectiva i a fer una funció de comprensió del passat per construir un futur millor".

José Manuel Rua, membre del Centre d'Estudis Històrics Internacionals de la Universitat de Barcelona i comissari de l'exposició, ha estat el responsable de fer una visita guiada als assistents de l'exposició.

L'adhesió a la Declaració del Govern de la Generalitat de Catalunya de proclamar el 15 d'octubre de 2015 Dia Nacional en memòria de les víctimes de la Guerra Civil i les víctimes de la repressió franquista és fruit d'un acord de la Junta de Portaveus del passat mes de setembre.