El cel de Terrassa retrona en memòria del president Companys

Aquest 15 d'octubre, des de les JERC Terrassa, han llançat salves en diferents barris de la ciutat a les 6 del matí, l'hora en què el President fou afusellat

per JERC Terrassa , 15 d'octubre de 2015 a les 09:51 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 15 d'octubre de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Avui fa 75 anys que el President de la Generalitat, Lluís Companys, fou executat al Castell de Montjuïc per part del franquisme. Després d'haver estat exiliat a França un cop el bàndol franquista havia ocupat Catalunya, Companys fou detingut per membres de la Gestapo, la policia secreta de l'Alemanya nazi, que l'entregaren a les autoritats franquistes.

En ple segle XXI i després de 40 anys de la mort del dictador, el consell de guerra que condemnà Companys a mort encara segueix vigent. L'Estat espanyol no ha volgut declarar-lo il·legal ni revisar el cas per retirar la condemna i reparar l'honor del President, que no només serviria per als seus familiars, sinó per a tot un poble i per als ideals democràtics.  Aquest és un fet que considerem vergonyós i totalment indigne d’un país que es fa dir democràtic.


Recordar i homenatjar la figura de Companys entronca amb la reivindicació del catalanisme, del republicanisme i de l'esquerra, però més enllà d'això equival a defensar els valors democràtics i per sobre de tot, la lluita contra el feixisme i la injustícia per ser ciutadans d'un país just, digne i lliure. Cal recordar que Companys fou un President compromès amb el poble fins l'última instància. No dubtà en trencar la legalitat espanyola vigent per tal de defensar els drets nacionals i socials de Catalunya, encara que això el portés a la presó tal i com va passar l’octubre de 1934.

Aquest 15 d'octubre, doncs, des de les JERC Terrassa, hem llançat salves en diferents barris de la ciutat a les 6 del matí, l'hora en què el President fou afusellat, per no oblidar aquells fets i exigir que el seu procés judicial s'anul·li d'una vegada per totes. La memòria del seu assassinat injust ha ressonat arreu de la nostra ciutat.


Així mateix, convidem tota la ciutadania de Terrassa a participar en l'acte d'homenatge que les JERC i ERC dedicarem conjuntament en memòria de Companys, aquest mateix vespre a les 20h, a la Plaça de Lluís Companys.

JERC Terrassa

 

Participació