Terrassa critica el retard en les beques menjador

L'equip de govern reclama que el tràmit s'ajusti al calendari escolar per garantir millor l'accés de les famílies en situació vulnerable a una alimentació adequada per als seus fills | Encara queden 1.538 sol·licituds pendents de resolució

La Torre
13 d'octubre del 2015
Actualitzat a les 15:58h
Quatre setmanes després de l’inici del curs escolar, a Terrassa encara queden 1.538 sol·licituds de beques de menjador escolar pendents de resolució, del total de 3.646 peticions presentades. Aquest retard en la tramitació fa que moltes famílies terrassenques encara no sàpiguen si els seus fills podran accedir a la beca, que pot ser del 100%, del 50%, o del tram variable. Per aquest motiu, l’equip de Govern de l’Ajuntament de Terrassa demanarà al Consell Comarcal del Vallès Occidental que convoqui una reunió d’urgència amb els regidors/es de Serveis Socials i d’Educació de la comarca, per tal d’avaluar la situació i prendre les mesures oportunes amb l’objectiu de garantir que les resolucions es comuniquin amb celeritat a les famílies, i que totes aquelles famílies que compleixen els barems per accedir a una beca obtinguin l’ajut corresponent el més aviat possible. 

L’Ajuntament considera necessari que la Generalitat ajusti els criteris econòmics i socials perquè el major nombre de famílies en risc d’exclusió puguin accedir a aquestes beques. Segons la tinent d’alcalde de Drets Socials i Serveis a les Persones, Rosa Maria Ribera, "els drets dels infants han de ser prioritaris: calque la Generalitat garanteixi la cobertura de les necessitats de la infància, ajustant el calendari de les tramitacions al calendari escolar, perquè no pot ser que a aquestes altures de curs, encara hi ha hagi tantes famílies pendents de saber si els seus fills i filles podran tenir beca o no".

La tinent d’alcalde demana a la Generalitat "que aporti els recursos humans suficients per la tramitació d’aquestes beques a través dels Consells Comarcals o dels Ajuntaments, i que faciliti el tràmit burocràtic per demanar-les, per poder així començar el curs amb totes les peticions avaluades, resoltes i notificades".

Segons les dades de l’Àrea de Drets Socials i Serveis a les Persones de l’Ajuntament de Terrassa, el curs passat a Terrassa es van presentar un total de 3.189 sol·licituds. Aquest curs, la xifra ha crescut fins arribar a les 3.646, i per ara se n’han concedit 2.108. L’any passat, en total se’n van concedir 2.242. De les les sol·licituds d’ajuts de tram variable al 50%, el curs passat un total de 140 van quedar sense assignació, i es preveu que aquest curs en podrien quedar al voltant de 350. 

525 mil euros, el 2015 

En un context de crisi econòmica i social que afecta a tantes famílies de la ciutat, l’Ajuntament de Terrassa està fent "des de fa anys un important esforç" per garantir aquestes beques, tot i no tenir competències al respecte. El 2014 s’hi van destinar 430.000 euros (el doble que el 2013), i s’hi van afegir 200.000 euros addicionals per cobrir necessitats en períodes no lectius. En l’exercici en curs, la xifra puja als 525.000 euros, a banda dels 200.000 addicionals invertits per als períodes no lectius: aquest estiu, l’Ajuntament de Terrassa, amb la col·laboració de quatre entitats de lleure de la ciutat, va ampliar el dispositiu d’atenció social per a infants en situació vulnerable, que per tercer any consecutiu va garantir que els nenes i nenes de famílies sense recursos puguessin cobrir les necessitats alimentàries, a més de rebre atenció socioeducativa, durant el període que anava des del tancament dels casals d’estiu convencionals fins l’inici del curs escolar. Aquest estiu, la novetat va ser la inclusió d’un berenar-sopar. El dispositiu va donar cobertura a uns 180 infants.