Més de 270 espais patrimonials com el mNACTEC obren portes

Hi ha activitats gratuïtes a la Fàbrica Vapor Aymerich, Amat i Jover de Terrassa

La Torre
09 d'octubre del 2015
Actualitzat a les 10:44h
Avui es dóna el tret de sortida a la celebració de les Jornades Europees del Patrimoni, l’esdeveniment cultural par­ticipatiu més important d’Europa. Ajuntaments, entitats i agrupacions culturals locals d’arreu d’Europa organitzen durant uns dies diverses acti­vitats amb l’objectiu de facilitar els recursos necessaris per descobrir i viure el patrimoni cultural, concebut com un bé comú tant a nivell local com a nivell europeu.
 
Enguany, les Jornades Europees del Patrimoni  es celebren del 9 al 12 d’octubre. A Catalunya hi participen més de 220 poblacions i ciutats d’arreu del país amb prop de 400 propostes que permetran gaudir d’aquest llegat de maneres ben diverses: itineraris, excursions, xerrades, concerts, visites dinamitzades, concursos de fotografia, rutes a peu o en bicicleta, tallers, etc. Palaus, castells, catedrals, monestirs, jaciments arqueològics i molts més edificis patrimonials obren les seves portes perquè els ciutadans s’impliquin en la salvaguarda i valoració del patrimoni cultural.
 
Des que es van crear l’any 1991, Catalunya s’ha sumat a la iniciativa proposant activitats pròpies. El Departament de Cultura, primer a través de la Direcció General de Patrimoni Cultural i actualment a través de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, impulsa aquest esdeveniment amb la col·laboració i complicitat dels municipis d’arreu del país a través de l’Associació Catalana de Municipis, la Federació de Municipis de Ca­talunya i l’Institut Ramon Muntaner.
 
Per a l’edició 2015, el Consell d’Europa ha volgut posar èmfasi en la difusió i posa­da en valor del Patrimoni Industrial, tot reunint una trentena de països que s’han unit a aquest tema en comú. A Catalunya, el patrimoni industrial té una gran importància per explicar la història més recent del país, una història de canvis socials, de desenvolupament i creativitat que encara està en ús avui en dia, i que fa valuoses contribucions a la nostra economia.
 
La programació d’activitats es pot consultar a través de l’Agenda Cultural del Departament de Cultura (bit.ly/JEP-2015) i de l’app per a dispositius mòbils CloudGuide (http://cloudguide.me/jep2015).
 
 
Activitats dels equipaments patrimonials de la Generalitat
Monuments i jaciments 
-Jornades de portes obertes el dissabte 10 i el diumenge 11 d’octubre als següents equipaments:
 
Canònica de Santa Maria de Vilabertran, Cartoixa d’Escaladei, Casa-Museu Prat de la Riba, Casa-Museu Rafael Casanova, Castell de Cardona, Castell de Claramunt, Castell de Miravet, Castell-monestir d’Escornalbou, Conjunt Monumental de Sant Pere de Rodes, Conjunt Monumental d’Olèrdola, Convent de Sant Bartomeu de Bellpuig, Jaciments ibèrics de Castellet de Banyoles, Coll del Moro i Molí d’Espígol, Necròpolis Paleocristiana de Tarragona, Reial Monestir de Santes Creus, Roca dels Moros del Cogul, i les vil·les romanes dels Munts a Altafulla i de Centcelles. 
 
Ciutat ibèrica d’Ullastret 
-Jornada de portes obertes. Dissabte 10 d’octubre
-Visita guiada al pou de glaç del Puig de Sant Andreu”. Dissabte 10 d’octubre a les 12 h. Activitat gratuïta. 
 
Empúries 
-Jornada de portes obertes. Dissabte 10 d’octubre
-Visita guiada: “Empúries a través dels seus tresors”. Dissabte 10 d’octubre a les 11.30 h. Activitat gratuïta. 
 
Hospital de Santa Caterina (Museu d’Art de Girona) 
-Visita guiada a l'Antic Hospital de Santa Caterina de Girona. Dissabte 10 d’octubre a les 11.30 h. Activitat gratuïta
 
Monestir de Sant Pere de Galligants (MAC-Girona) 
-Espectacle de dansa: “Dansant entre capitells. Música, dansa i patrimoni”. Divendres 9 d’octubre a les 20 hores.  Activitat gratuïta. Reserves a[email protected]   
 
Museu d’Arqueologia de Catalunya – Barcelona  
-Visita guiada: “Museu d'Arqueologia de Catalunya: un edifici singular per unes exposicions úniques”. Dissabte 10 d’octubre a les 12 h i a les 17 h.  Reserves al tel. 93 423 21 49 o al [email protected] 
 
Museu d’Història de Catalunya (antics Magatzems Generals de Comerç. Barcelona) 
-Jornades de portes obertes: dissabte 10 i diumenge 11 d’octubre
-Ruta “Barcelona 1714. Escenaris de la Guerra de Successió.  Dissabte 10 d’octubre, a les 11.30 h. Reserves al tel. 93 225 42 44 o a [email protected]
 
Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (Fàbrica Vapor Aymerich, Amat i Jover. Terrassa)
Activitats gratuïtes. Es recomana reserva prèvia a [email protected]
 
-Jornades de portes obertes: 9, 10 i 11 d’octubre
-Visita teatralitzada: "1910. Un passeig per la fàbrica".  
Dissabte 10 d'octubre, a les 12 i a les 13 h.
-Visita guiada “Els tresors amagats del mNACTEC”. Diumenge 11 a les 10 i a les 11h.
-Espectacle de dansa 'Big Bounce - Site Specific'. 
Diumenge 11 d'octubre, a les 12h.
-Demostració de vehicles antics en funcionament al pati del Museu. Diumenge 11 d'octubre, a les 13h.