La UPC estalvia 6.000 euros anuals gràcies a una planta solar

La planta d’energia solar de l’edifici Gaia del Campus compta amb 120 panells fotovoltaics

La Torre
10 d'octubre del 2015
Actualitzat a les 11:38h
La planta d’energia solar instal·lada al terrat de l’edifici Gaia del Campus de Terrassa compta amb 120 panells fotovoltaics, de 25kW de potència. La instal·lació i posada en marxa d’aquesta infraestructura ha estat liderada pel grup de recerca en Sistemes Elèctrics d’Energies Renovables (SEER), amb el suport del Servei d’Obres i Manteniment del Campus de la UPC a Terrassa. Hi haN contribuït diferents estudiants d’enginyeria de la UPC i estudiants en pràctiques d’FP, que han treballat en el disseny i la construcció de la mateixa.   

Recerca i desenvolupament, autoconsum, estalvi energètic, gestió sostenible i formació pràctica d’estudiants són els cinc elements d’una iniciativa transversal I que és singular dins del panorama universitari català.  La planta està generant el 10% del consum total de l'edifici. Això suposa un estalvi anual de 6.000 euros en la factura de la llum, al mateix temps que constitueix una valuosa eina de treball per a la recerca d’avantguarda que es realitza al campus.

El grup de recerca en Sistemes Elèctrics d’Energies Renovables (SEER) porta a terme, entre d’altres, projectes de recerca en l’àmbit de la connexió i integració a xarxa de plantes fotovoltaiques. Fruit de les necessitats d’aquests projectes, es va construir aquesta planta de 25kW de caràcter experimental on es poguessin realitzar assajos i experiments.
La instal·lació es va dur a terme després d’analitzar la possibilitat de fer compatible les activitats de recerca de la planta amb la utilització d’aquesta energia per cobrir part de la demanda interna, i d’aquesta manera poder generar de manera autònoma una part de l’electricitat que necessiten els investigadors que treballen a l’edifici Gaia.

La premissa per instal·lar la planta solar ha estat que tingués també una aplicació docent i formativa. En la instal·lació hi han contribuït l’estudiant Francisco Lillo, de l’Escola d’Enginyeria de Terrassa (EET), amb el seu projecte final de grau, i deu estudiants en pràctiques de les escoles Salesians de Terrassa i Monlau de Barcelona, alguns dels quals han iniciat estudis d’enginyeria al Campus de Terrassa.

Els 120 panells solars de la planta d’autoconsum elèctric ubicada al terrat de l’edifici estan connectats al sistema de gestió energètica de la UPC, anomenat SIRENA, que monitoritza a través  d’internet el consum energètic de tots els edificis de la Universitat. Aquesta plataforma fa possible seguir en temps real l’evolució del consum i  la generació d’energia de la nova planta solar. Tant el grup SEER com el Servei d’Obres i Manteniment del Campus de Terrassa n’extreuen dades estadístiques amb les quals porten a terme anàlisis per als projectes que desenvolupen i per al manteniment de la planta.

L’edifici Gaia és una infraestructura per a l’activitat d’R+D del Campus de Terrassa que disposa  de 4.000 m2 i on treballen 180 investigadors, distribuïts en vuit grups d’R+D, i dues empreses. El consum anual d’energia de l’edifici és de 352.000 Kwh, la qual cosa suposa un cost anual de 48.300 euros.