Un mes d'activitats a Terrassa contra la soledat no volguda de la gent gran

Sempre acompanyats és un projecte impulsat per l'Obra Social 'la Caixa', Creu Roja i l’Ajuntament

La Torre
01 d'octubre del 2015
Actualitzat a les 12:09h
El Programa Sempre Acompanyats impulsat per l’Obra Social “la Caixa”, Creu Roja i l’Ajuntament de Terrassa organitza aquest mes d’octubre un seguit d’activitats amb motiu de la celebració del Dia Internacional de la Gent Gran (1 d’octubre).

Entre les diferents iniciatives destaquen la realització d’un Cine Fòrum al Cinema Catalunya a les 10h amb la projecció de la pel·lícula “Mi amigo Mr. Morgan”, xerrades adreçades a les persones grans sobre aspectes de seguretat i de prevenció, entre d’altres. Més endavant, el programa serà present amb un estand informatiu a l’acte central de la campanya de recollida d’aliments “La pobresa no distingeix” (17 d’octubre) i al Mercat de les Puces (31 d’octubre).

A més, i per promoure la creació de vincles entre les persones grans i els comerciants del propi barri, durant l’última quinzena del mes d’octubre es portarà a terme l’activitat “Posa’t el nom”, a través de la qual els botiguers i botigueres dels barris de Ca N’Aurell, La Maurina i La Cogullada portaran una targeta identificativa amb el seu nom i facilitaran informació sobre el programa.

L’1 d’octubre es celebra el Dia Internacional de la Gent Gran. L’any 1990, Nacions Unides, mitjançant la resolució 45/106 de 14 de desembre, va commemorar aquesta data per tal de sensibilitzar la població sobre la situació de les persones grans a la nostra societat i impulsar la reflexió sobre els reptes socials i polítics que suposa l’envelliment demogràfic. Aquesta jornada representa una excel·lent oportunitat per promoure un canvi de percepció envers el procés d’envelliment i conscienciar la societat de la importància de comptar amb persones grans actives i compromeses amb el seu entorn.

Una de les problemàtiques derivades del progressiu envelliment de la població té a veure amb tendència a l’augment del sentiment de soledat entre les persones grans. Diversos estudis demostren que aquest fenomen pot generar o agreujar problemes de salut física i mental així com limitar l’autonomia i el benestar de les persones grans.

Dins el marc del Programa “Sempre Acompanyats”, que impulsa l’Obra Social ”la Caixa”, la Creu Roja amb la col·laboració de l’Ajuntament de Terrassa, durant els mesos d’abril i maig de 2015 va realitzar una enquesta telefònica a Terrassa per estudiar el grau de coneixement i percepció de l’envelliment, en general, i del fenomen de la soledat no volguda entre les persones grans, en particular. Els resultats de l’estudi mostren que el 90% de la població considera que el fenomen de la soledat no volguda entre les persones grans és molt o bastant important. A més, el 47% afirma conèixer alguna o més persones en aquesta situació.

El programa “Sempre Acompanyats” té l’objectiu de prevenir i pal·liar els problemes derivats de la soledat no volguda entre les persones grans, tot impulsant un procés de sensibilització de la població sobre aquest fenomen i es realitza com a prova pilot als barris del Districte 4 de La Maurina, Ca N’Aurell i La Cogullada, que compten amb un total de 1.364 persones majors de Fins ara, el programa s’ha centrat en impulsar la creació d’una xarxa entre els diversos agents, recursos i entitats del territori que treballen en l’àmbit de les persones grans.

Fruit d’aquest treball, s’ha constituït un grup d’acció social format per diferents serveis municipals (Serveis Socials, Servei de Promoció de la Gent Gran, Coordinació del Districte 4 i Policia Municipal), s’hi han involucrat el CAP Rambla, el CAP Oest, l’Hospital Universitari de Mútua Terrassa, els Mossos d’Esquadra, el Casal de la Gent Gran de Ca n'Aurell, el Casal de la Gent Gran de La Maurina, l’AVV de Ca N'Aurell, l’AVV de La Maurina, l’AVV de La Cogullada, Acció Gent Gran, el Club de la Gent Gran del Districte 4, l’Associació de Gent Gran del Parc de Sant Jordi, l’Associació de Gent Gran de la Maurina, Ca n'Aurell Comerç i Serveis i l’Associació de Des del mes de juny del present any, es va iniciar una campanya de difusió i sensibilització i es va obrir la línia d’atenció telefònica gratuïta 900 365 222, disponible les 24 hores del dia per a les persones grans i la ciutadania en general que vulguin participar en el programa, col·laborar a través de voluntariat o donar visibilitat a aquest fenomen.