ICV vol que el Consell Comarcal es personi contra Volkswagen

Redacció
01 d'octubre del 2015
Actualitzat a les 9:36h
Dues treballadores de la factoria de Martorell
Dues treballadores de la factoria de Martorell | Esther Romagosa
Iniciativa per Catalunya – Verds (ICV) vol que el Consell Comarcal del Vallès Occidental es personi davant la Fiscalia de Medi Ambient perquè investigui Volkswagen Audi Espanya SA, després que s’hagi destapat la manipulació del sistema informàtic per falsejar les dades d’emissions contaminants. La formació ecosocialista considera que l’empresa hauria incorregut en un delicte contra el medi ambient i la salut pública.
 
La secció local de Castellar del Vallès ha demanat al president del Consell Comarcal, el també alcalde de Castellar, Ignasi Giménez, que estudiï la possibilitat de denunciar la companyia automobilística en considerar que ha actuat “amb una intencionat clara i manifesta a l’objecte d’obviar la seva responsabilitat en la defensa de la qualitat de l’aire,  la salut  i els recursos naturals de la comarca”.
 
En un comunicat recorden que el Govern de la Generalitat va aprovar el Decret 226/2006, que declarava 40 municipis de la Regió Metropolitana de Barcelona com a “Zones de Protecció Especial” de l’ambient atmosfèric pels contaminants òxids de nitrogen (NO2) i partícules en suspensió de diàmetre inferior a 10 micres (PM<10μ). Entre aquests municipis hi figuren Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Castellbisbal, Cerdanyola del Vallès, Montcada i Reixac, Ripollet, Rubí, Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Sant Quirze del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda.

Responsabilitats
 
“Creiem que la fiscalia ha d’investigar si la companya Volkswagen és responsable d’un delicte continuat contra el medi ambient i la salut amb una afectació directa no només sobre els municipis esmentats sinó a tots els de la comarca del Vallès Occidental”, assenyalen en el comunicat.
 
El fet de falsejar les dades d’emissions dels vehicles diesel comporta una responsabilitat ambiental per l’empresa,  segons la formació, ja que superar les immissions a l’atmosfera d'òxids de nitrogen que contravenen les disposicions de caràcter general protectores del medi ambient. En aquest sentit, recorden que aquest excés d’emissions poden perjudicar greument l’equilibri dels sistemes naturals i deteriorar la salut comunitària, afectant al conjunt de la població i molt en especial als infants, gent gran i sectors més vulnerables.