Terrassa, una mostra de la diversitat del país

La participació ja supera el 33%, gairebé sis punts per sobre de les darreres autonòmiques del 2012 | El barri de Ca N'Anglada evidencia la realitat dels residents que no tenen dret a vot

Un grup de jubilats, de tertúlia davant d'un col·legi electoral de Terrassa
Un grup de jubilats, de tertúlia davant d'un col·legi electoral de Terrassa | Isaac Meler
Isaac Meler
27 de setembre del 2015
Actualitzat a les 17:54h
"Per fi és 27 de setembre", diu una dona de Terrassa. "Ja veurem què passarà demà", li contesta el seu marit. Des del col·legi electoral al Casal Cívic Vapor Gran de Terrassa, al barri Centre, la jornada d'eleccions ha començat i molts votants esperen que el 28-S la política catalana tanqui un episodi d'incerteses per obrir-ne un altre d'esperança.

És el cas de Pere Autonell, de 86 anys, que diposita un vot pensant en els seus néts. "Ells són els que hauran de viure en un futur", explica. Les paperetes de Junts pel Sí i la CUP són les que més baixen en aquest barri on Convergència i ERC van aconseguir més del 53% dels vots en les passades eleccions municipals. La participació és alta i a la una en punt ja supera el 33%, gairebé sis punts per sobre de les darreres autonòmiques del 2012. 

La gent d'edat més avançada que va vestida de diumenge i amb la papereta a la mà, preparada des de casa, són els primers en votar. Els més joves no apareixen fins al migdia. Venen sense papereta però amb moltes ganes de decidir el futur de Catalunya. Míriam Peñarroya, de 20 anys, espera que demà hi hagi una victòria independentista i "molta polèmica". Confia que hi hagi una negociació amb l'estat espanyol. Molt al contrari, Autonell opina que "aquell", referint-se a Rajoy, "no ens farà ni cas". "Jo espero que Europa ens reconeixerà a pesar del que diuen; fins que no hi hagi un resultat independentista no poden fer cap moviment", afegeix.
 

Una parella jove lluint la samarreta de la Via Lliure de la Meridiana i anant a votar, al centre de Terrassa Foto: Isaac Meler


Baixant a Can Jofresa, la cosa canvia. El barri és un feu tradicional del PSC, on en les passades eleccions municipals va aconseguir més d'un 47% dels vots. El col·legi electoral és l'Escola Oficial d'Idiomes, just al costat de la Hermandad Andaluza de Nuestra Señora del Rocío de Terrassa. Allà davant uns quants votants fan tertúlia. Enrique Barceló, de 67 anys i nascut a Múrcia, fa de portaveu circumstancial. En cas que guanyin les opcions independentistes assegura que acceptarà el resultat. "Som demòcrates", manifesta, mentre de fons, una dona promet: "Jo me'n torno al meu poble d'Andalusia si guanya la independència".

El futur més desitjat per Barceló i la seva colla és un nou Estatut o un pacte "perquè Catalunya pugui gestionar els seus diners". Una opinió que contrasta amb la d'alguns joves del barri. Sergio Neila, de 24 anys, ho té clar: "Tinc esperança en una DUI". "Fa un parell d'anys no era independentista, però tal i com van les coses, avui he votat a favor d'una república catalana, independent i socialista", declara.    

Ca N'Anglada és un barri on hi ha una realitat ben diferent: la dels residents a Catalunya que no poden votar. El propietari del bar Atlas és un d'ells i s'ha de buscar entre els seus clients per trobar-ne algun que tingui nacionalitat espanyola i, per tant, amb dret a vot. Aixeca el braç Abderrahim Benaicha, d'origen marroquí. Fa 23 anys que viu a Catalunya, en té 34 i no és, ni de bon tros, el primer cop que vota. "He votat independència", afirma, desitjant "un millor futur per Catalunya i pels meus fills". 
 

Col·legi electoral al centre de Terrassa Foto: Isaac Meler

 

La campanya del 27-S, en directe a NacióDigital

Totes les notícies de les eleccions al Parlament 2015 27-S

Enquestòmetre: tots els sondejos de les eleccions del 27-S

Mapa interactiu: quins municipis han visitat els set caps de llista?

Gràfic interactiu: totes les llistes del 27-S per demarcacions

Totes les fotos de la campanya de les eleccions del 27-S