Les riuades de Terrassa del 62 vistes des del NO-DO

Entre els milers d'edicions del noticiari cinematogràfic del franquisme hi ha nombroses referències a la capital del Vallès Occidental

A.P.
24 de setembre del 2015
Franco al balcó de l'Ajuntament de Terrassa.
Franco al balcó de l'Ajuntament de Terrassa. | NO-DO
Més de 4.000 noticiaris del NO-DO que es van projectar a les sales de cinema de l'Estat espanyol entre 1943 i 1981 són accessibles per tothom a través d'Internet. RTVE, gràcies a un conveni amb la Filmoteca Española, va digitalitzar i difondre a la xarxa el major fons audiovisual històric estatal. És l'Espanya del Franquisme. Les tropes van entrar a la ciutat el 26 de gener de 1939, ara fa 75 anys.

El NO-DO va ser de projecció obligatòria abans de qualsevol pel·lícula entre el 1943, quan es va crear, i el 1976, i voluntària entre el 1976 i el 1981, quan va desaparèixer. Més enllà del valor informatiu, el règim franquista va convertir aquests noticiaris en una gran eina propagandística.

Entre les milers d'edicions del NO-DO n'hi ha moltes amb referències a Terrassa. En destaquen el de les riuades del Vallès de setembre de 1962, que mostra impactants imatges de la tragèdia, i uns altres que parlen del bany de masses de Franco en arribar a Barcelona i de la visita que va fer el Generalísimo a diverses localitats afectades, entre les quals Terrassa.

En alguns noticiaris de l'any 1963 es pot veure com va tractar el règim la informació sobre la reconstrucció i recuperació de les zones destruïdes per l'aiguat. Per exemple, s'informa de la visita del ministre José María Martínez y Sánchez Arjona als albergs provisionals construïts per acollir a les famílies damnificades i altres obres i de la promesa visita de Franco a Terrassa i altres localitats nou mesos després de la tragèdia.

Documents històrics
De les més de 4.000 edicions del NO-DO, en són nombroses les que fan referència a Terrassa i que tenen un important valor històric. És el cas, per exemple, d'un noticiari de l'any 1974 que parla d'una exposició d'aparells de ràdio i televisió cedits per Eudald Aymerich ; d'un del 1975 que explica l'activitat al taller-escola de la Fundación Padre Amat y Roumens (actual FUPAR), o un altre del mateix any sobre la inauguració de l'autopista que comunica Barcelona, Sabadell i Terrassa (anomenada actualment C-58).

També s'hi poden trobar, entre d'altres, reportatges de la indústria tèxtil, concretament la confecció de mitges (1962); de la iniciació dels infants a la natació a les piscines del Club Natació Terrassa (1968), o d'una exposició de tapissos al Museu Tèxtil (1975, en color).

Terrassencs del no passaran