Nova guia d'activitats Aprendre amb valors per a les escoles de Catalunya

Com es fa el pa? Com s’elaboren els embotits?... Són algunes les de les activitats pràctiques que s'ofereixen per conèixer l'entorn rural

La Torre
23 de setembre del 2015
La Fundació Antigues Caixes Catalanes, la Fundació Antiga Caixa Manlleu, la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859 i la Fundació Antiga Caixa Terrassa, en col·laboració amb el Grup BBVA a Catalunya (format per BBVA i CX) han creat una guia pedagògica que recull totes les activitats educatives que ofereixen a les escoles que busquin un complement educatiu per als seus alumnes. Un suport que ajudarà de ben segur en la planificació per al curs escolar que ara comença.

Es tracta d'activitats específiques per a infants i joves pensades per fomentar la cultura, l'art i l'educació en els valors. Així com també visites al patrimoni cultural i tallers sobre el medi ambient en entorns naturals, una manera diferent i motivadora d'aprendre per als escolars. Les escoles trobaran a cada activitat de la guia el detall del lloc on es fa, el nivell educatiu a que- s'adreça i el seu àmbit temàtic. 

4 àmbits d'activitats 

El foment de la cultura, l'art i els valors, les visites al patrimoni, el medi natural i les activitats històriques Visitar la masia, descobrir les feines de pagès i els animals de la granja, fer pa, fer vi, conèixer com s'obté la llet, com s'elaboren els embotits... són alguns dels tallers per iniciar-se en el coneixement del món rural de forma totalment pràctica. Els alumnes viuran en primera persona l’experiència en l’entorn rural a través de diferents itineraris, estaran en contacte amb els animals i s’habituaran a les eines del camp. Aquests tallers es duen a terme a la Masia de Can Deu, de l’Espai Natura Fundació Sabadell 1859, i al Mas Quintanes, a Les Masies de Voltregà. 

Fora de la granja i de l’hort, el medi natural també esdevé protagonista en activitats al riu i al bosc. Conèixer com viuen i s'alimenten els ocells, observar els colors canviants que del bosc a partir de les fulles, descobrir l'entorn fluvial i copsar l'estat de salut del riu, són clars exemples.

Art i valors socials

De les activitats més orientades al foment de valors, de l’art i la cultura destaca el programa Valors de Futur que aborda, de manera innovadora i participativa, l’educació dels joves en competències i en valors associats a l’ús del diner, com ara: la prudència, la responsabilitat, la solidaritat, l’esforç i l’estalvi, entre d’altres. És una activitat que es realitza al propi centre docent i és totalment gratuïta. 

Altres inculquen valors socials i creen xarxes de relacions basades en l’intercanvi de coneixements entre persones grans, nens i joves, mitjançant jocs, tradicions, etc. Per exemple, coneixent com viu la gent gran en una llar d’avis o en un centre de dia o apropant-se al dia a dia de les persones amb diversitat funcional. 

El foment cultural i artístic s’expressa en activitats que estimulen la creativitat com el Concurs BBVA de Dibuix Escolar, que es fa al propi centre docent, així com les visites a exposicions o l’aproximació al món del circ i al de la dansa. Les activitats d’aquests àmbits es duen a terme al Centre Cultural Terrassa, a l’Espai Cultura Fundació Sabadell 1859, al CET Fupar i a la Llar Fundació.