El PSC reclama al Govern la llista dels bancs amb pisos buits

Els socialistes portaran al ple la petició que s'apliqui de forma efectiva la Llei de mesures urgents per la pobresa energètica i habitacional per evitar més talls de subministrament i desnonaments

La Torre
21 de setembre del 2015
El PSC de Terrassa portaran al proper ple municipal d’aquest mes de setembre una proposta de resolució per demanar al govern, als jutges i a les companyies de subministraments l’aplicació immediata de la Llei de mesures urgents per a afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica. Una normativa que respon a una iniciativa de legislació popular promoguda per la Plataforma d’Afectats per les Hipoteques (PAH), que va comptar amb el suport de moltes entitats i amplis sectors de la ciutadania catalana, entre ells el de l’ajuntament de Terrassa.

Segons ha explicat Lluïsa Melgares: "l’aplicació d’aquesta llei contribuirà a desenvolupar el dret a un habitatge digne i adequat i el vincula a l’obligació dels poders públics per a garantir l’exercici efectiu d’aquests drets". Amb l’aplicació d’aquesta llei es pretén evitar els desnonaments i també els talls de subministres a les persones més vulnerables econòmicament i obliga a les administracions i també a les entitats financeres i empreses operadores a prendre mesures per garantir-ho. Pel Melgares "totes les famílies que es trobin en una situació de risc de pèrdua del seu habitatge, hauran de rebre una oferta de lloguer social abans de ser desnonats, l’ideal seria que els proposessin un lloguer social del mateix habitatge on viuen". 

La socialista ha destacat l’article 7 de la llei que regula la cessió obligatòria de vivendes "perquè tots els grans tenidors de pisos els puguin cedir als ajuntaments i que nosaltres puguem incorporar-los al Fons d’habitatge social". En aquesta línia, Melgares ha recordat que és la Generalitat "qui té constància de qui són els grans tenidors i per això, demanem que ens facin arribar una llista a cada ajuntament, que ens permeti conèixer aquesta informació i actuar". 

Pel que fa als talls de subministraments de serveis bàsics, Melgares ha denunciat que encara no s’ha aprovat un protocol oficial de comunicació amb les elèctriques i el gas per manca de voluntat d'aquestes "de manera que les companyies no poden fer cap tall" i en aquest mateix sentit ha afegit: "també els obliga la llei a què totes les companyies creïn unes ajudes a fons perdut". Respecte a aquesta qüestió Lluïsa Melgares ha especificat que aquest fons "s’hauria de correspondre amb un percentatge de la facturació que l’empresa genera a cada ciutat". 

El PSC ha avançat que els seu partit farà arribar aquesta proposta a la resta de formacions polítiques amb representació al ple i també a la Plataforma d’Afectats per a l’Hipoteca.