La PAH irromp als jutjats de Terrassa per reclamar que s'apliqui la nova llei

La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca han presentat escrits de paralització de desnonaments i han lliurat cartes als jutges degans perquè es protegeixin les famílies més vulnerables | Afirmen que "les mesures de xoc s'han d'aplicar des del primer dia; i si en algun cas la llei s'incompleix, ho denunciarem de forma contundent"

Lluïsa Tarrida
16 de setembre del 2015
Actualitzat a la 13:44h
Membres de la Plataforma dins dels jutjats de Terrassa
Membres de la Plataforma dins dels jutjats de Terrassa | Foto: PAH Terrassa

El grup promotor de la ILP Habitatge (Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, Aliança contra la Pobresa energètica i l'Observatori DESC) ha convocat aquest dimecres una acció a tot Catalunya per interpel·lar als Jutges Degans i exigir l'aplicació de la Llei 24/2015, fins ara coneguda com ILP habitatge. A Terrassa, un grup de membres de la PAH s'ha plantat als Jutjats per presentar de forma massiva documents jurídics per frenar els desnonaments en base a la nova llei. 

Després de 6 anys, el passat 23 de juliol es va aprovar per unanimitat del Parlament de Catalunya la ILP impulsada per la PAH, l'Observatori DESC i l'APE. Des d'aquell moment la ILP passa a ser la llei 24/2015 de mesures urgents per a afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica. L'objectiu d'aquesta llei era posar sobre la taula mecanismes per aturar els desnonaments d’hipoteca i de lloguer, els talls de subministraments, per aconseguir mobilitzar l'habitatge buit activant la seva funció social, i per acabar amb els deutes de per vida.

L'acció ve motivada, segons la PAH, perquè "sabem que el fet d’aprovar una llei no canvia la realitat immediatament, sinó que cal forçar-ne l’aplicació" i per això, han decidit engegar una campanya de contactes i de pressió perquè es faci complir la ILP. Dins d'aquesta campanya, el primer pas ha estat generar documents útils per aturar els desnonaments als jutjats de tot Catalunya. "Són documents que s'han de conèixer i que animem a fer servir, no només per tota la ciutadania de Catalunya, si no també poden ser útils per als advocats, els professionals dels serveis socials i del tercer sector", manifesten. 
 

Lliurant els documents elaborats per la PAH Foto: PAH Terrassa



Així doncs, aquest dimecres, s'han presentat escrits de paralització dels desnonaments individualitzats, els quals esperen que s'aturin de forma immediata i s'han entregat cartes als jutges degans per demanar-los que apliquin la nova llei als seus jutjats i que aturin els desnonaments de famílies vulnerables.

D'altra banda, la PAH aprofita per recordar que tant la Generalitat com els Ajuntaments tenen una "responsabilitat molt important" perquè aquesta llei sigui "realment útil" per a protegir el dret a l'habitatge, per protegir a les persones, "caldrà informació/formació, però sobretot diligencia en aplicar-la". I adverteixen que "el desplegament de la llei ha de ser immediat, i especialment, les mesures de xoc per aturar els desnonaments i els  talls de subministres, s’han d’aplicar des del primer dia. I si en algun cas la llei s’incompleix, ho denunciarem de forma contundent".