Garzón: «Construirem un espai on es respectin les identitats nacionals»

El candidat d'Izquierda Unida aposta per "crear una comunitat política junts, on es permeti el dret a l'autodeterminació" alhora que recorda que catalans i espanyols "estem units en la causa de poder viure dignament"

Lluïsa Tarrida
15 de setembre del 2015
Actualitzat el 16 de setembre a les 11:02h
Alberto Garzón ha estat el protagonista de l'acte central a Terrassa de CSQP
Alberto Garzón ha estat el protagonista de l'acte central a Terrassa de CSQP | Foto: Cristóbal Castro

Alberto Garzón ha estat el protagonista de l'acte central a Terrassa de CSQP Foto: Cristóbal Castro


Catalunya Sí que es Pot ha celebrat aquest dimarts al vespre el seu principal acte de campanya a Terrassa. Ho ha fet al Cinema Catalunya i amb la presència de diversos pesos pesants de la candidatura. Marta Ribas, diputada d'ICV i candidata número 9 per Barcelona, ha estat la primera a pujar a l'escenari fent valer el seu paper de vallesana i lloant la Terrassa pionera en multar els bancs per tenir pisos buits o per l'esforç econòmic que l'Ajuntament ha estat fent els darrers anys per mantenir les escoles bressol. 

Tot seguit ha estat el torn de reivindicar la lluita de la classe treballadora contra les retallades en boca del coordinador general d'EUiA i número 6 per la demarcació, Joan Josep Nuet, i la candidata número 4 de Catalunya Sí que es Pot Àngels Martínez. Per la seva banda, Albano Dante, número 5, va subratllar que "és innegable que hi ha un clam democràtic i estem compromesos amb aquesta ànsia de decidir i de democràcia però cal impedir que això es converteixi en un enfrontament entre pobles". Just després, es va donar pas al convidat estrella de la nit: el diputat al Congrés i candidat a les generals d'Izquierda Unida Alberto Garzón. 

"El 27-S no ens juguem uns quants diputats, sinó la manera en què viurem i el futur de les properes generacions. Per això us animo a lluitar perquè no ens podem permetre que ens saquegin aquells drets i conquestes que s'han aconseguit", així ha iniciat el seu discurs Garzón tot i que ha volgut deixar clar que "aquesta data és només l'inici de la batalla". Pel candidat a les eleccions generals, "Catalunya sí que es Pot no només té com objectiu fer fora Mas, sinó també el desembre fer fora Rajoy, i fer fora les polítiques d'austeritat i de suïcidi que imperen a la Unió Europa".

Sobre la sobirania, Garzón ha subratllat que "som partidaris del dret a l'autodeterminació, i del dret a poder decidir-ho tot, les pensions, el marc jurídic, el model educatiu...". Amb contundència, el candidat d'IU ha volgut fer una crida, "vull construir amb vosaltres un espai de comunitat política junts, crec que tenim molt més en comú que diferències, i que podem construir un espai on es permeti exercir aquesta sobirania de forma plena, on es permeti el dret a l'autodeterminació, on es permeti el respecte a les identitats nacionals però que alhora es tingui en compte tot allò que ens uneix com a classe treballadora, com a gent senzilla i humil". 

"És el moment de construir un ordre social diferent, des de sota, de recuperar els recursos per a la majoria, de democratitzar l'economia i nacionalitzar les empreses estratègiques que presten serveis bàsics", ha subratllat Garzón per lloar tot seguit la candidatura encapçalada per Lluís Rabell dient que "sou l'exemple a seguir, sou gent diversa que s'uneix perquè senzillament té el desig de canviar les coses, i aquest desig no us penseu que només existeix a Catalunya, també hi és a Espanya i a Europa".

Garzón ha acabat el seu discurs ressaltant que "el que més temen és a la gent senzilla organitzada, com esteu fent vosaltres, perquè saben que per conquerir les coses i els drets no s'ha de demanar permís sinó que s'ha de sortir al carrer a conquerir-los" i ha sentenciat "recordeu que els drets d'avui són les lluites d'ahir i per això us animo a continuar la lluita, i us vull dir que teniu molts amics a la resta de l'Estat i del món perquè estem units en la causa de poder viure dignament". 

El feminisme entra en escena

L'acte ha estat tancat per Gemma Lienas, número 2 de la candidatura Catalunya Sí que es Pot. En un discurs breu però concís, l'escriptora ha defensat el seu feminisme afirmant que al 27-S "no tot es resumeix al Sí o al No, les dones sabem que tenim molts més problemes a resoldre, com el tancament de les escoles bressol, les pensions cada cop més baixes, l'augment de la bretxa salarial o la violència masclista" i ha afegit, "ara estem en el moment d'establir un nou pacte de gènere i d'igualtat". Lienas ha recordat el seu passat com a simpatitzant socialista, i la seva decisió d'abandonar el partit per abraçar aquesta nova candidatura. El motiu: "em vaig adonar que el PSC ha anat virant cap a la dreta, abandonant els seus valors de justícia social o fins i tot del dret a decidir i a fer un referèndum".