El Síndic demana la retirada de l'IRPH com a tipus oficial per a les hipoteques

Documentació aportada per les PAH de Sant Cugat del Vallès i Terrassa ha fet que Ribó proposi la retirada d'aquest Índex de referència de préstec hipotecaris

per E.P., 15 de setembre de 2015 a les 10:16 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 15 de setembre de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha proposat la retirada de l'Índex de referència de préstecs hipotecaris (IRPH) perquè és desfavorable per al consumidor en comparació amb l'euríbor, i ha demanat a les administracions que reforcin l'actuació per garantir la transparència i la veracitat en la publicitat d'aquests productes i sancionar els casos de mala praxi.

Ribó ho ha anunciat en roda de premsa per presentar l'informe 'La protecció dels afectats per l'Índex de referència de préstecs hipotecaris', que ha elaborat d'ofici i ha enviat al Parlament en línia en la seva aposta per la defensa del dret a l'habitatge i després de rebre documentació de les Plataformes d'Afectats per la Hipoteca (PAH) de Sant Cugat del Vallès i Terrassa.


Ha explicat que a Espanya hi ha unes 300.000 hipoteques que tenen l'IRPH com a índex de referència, de les quals un terç correspon a Catalunya, i que "té una sèrie d'efectes que s'haurien de solucionar i haurien de culminar amb la retirada d'aquest índex del mercat dels préstecs hipotecaris".

Ha constatat que les hipoteques amb Euribor "gaudeixen de millors condicions que les d'IRPH", i que algunes entitats estan solucionant la situació cas a cas, però de manera confidencial, incloent la contractació d'altres productes de l'entitat i carregant al client costos de la novació hipotecària.


Informació enganyosa

Ribó ha afirmat que la contractació d'una hipoteca és una negociació desigual entre l'entitat financera i el consumidor, i que la informació que rep el client per part del seu banc "pot ser enganyosa".

"Deien que l'IRPH era molt més estable que l'euríbor, però no han ofert tota la informació, i és influenciable per les entitats financeres. El seu càlcul no és transparent perquè les dades no són públiques i el consumidor no pot consultar-ho" i podia incloure clàusules sòl i arrodoniments a l'alça, ha argumentat.

Ha revelat que la corba d'evolució de l'Euribor i l'IRPH "manté sempre una distància favorable a les entitats financeres" en el segon cas, i ha afegit que l'IRPH no està ni ha estat mai per sota de l'Euribor, com explicaven algunes publicitats.

Per tot això, Ribó ha recordat a les autoritats supervisores del sector bancari --Banc d'Espanya i Conselleria d'Economia de la Generalitat-- que han de garantir els drets dels ciutadans i assegurar que comprenen les condicions que els ofereixen les entitats financeres a través d'una informació "clara, segura i ajustada a la realitat".

Més implicació de l'ACC

Ha considerat insuficient l'actuació fins ara de l'Agència Catalana de Consum (ACC), i li ha demanat "més implicació" a l'hora d'assessorar els ciutadans; acceptar totes les reclamacions; negociar, mediar o arbitrar amb les entitats alternatives a l'IRPH, i inspeccionar l'actuació de les entitats i si hi ha infracció imposar les sancions corresponents.

També ha sol·licitat al Parlament que reclami a l'Estat la modificació de la Llei de suport als emprenedors i la seva internacionalització, per substituir l'IRPH per l'euríbor o derogar la novació automàtica dels préstecs i permetre la negociació individual de l'índex de referència de substitució.

Ribó ha assenyalat que encara s'ofereixen hipoteques amb l'IRPH com a índex de referència, i que la petició des del Síndic a Catalunya arriba després de la del defensor del poble del País Basc, l'Ararteko, que ja va demanar que s'eliminés aquest índex, de moment sense resultats.

 

Participació