Un pioner del periodisme casteller, Joan Gala, ha mort

Va ser un dels fundadors de la Fundació Emili Miró, amb seu a Terrassa

La Torre
14 de setembre del 2015
Actualitzat el 16 de setembre a les 8:02h
Aquest matí ha mort Joan Gala; tenia seixanta-quatre anys. Va ser pioner en el periodisme casteller, no solament pels quasi deu anys de cròniques al diari Avui (1986-1994), sinó per la mateixa tasca als anys setanta a Tele/eXpres, a TVE Miramar i Ràdio 4, que va seguir en altres mitjans com ara la revista Som (que va contribuir a fundar), El Correo Catalán. Va ser un dels reponsables que els castells tinguessin protagonisme  al Congrés de Cultura Catalana (1975-1977, és a dir quen tenia uns 25 anys) i va ser un dels redactors del Manifest Casteller que va impulsar el reconeixement dels castells com a valor central de la cultura del país. Entre 1993 i 2001 va ser membre del Consell Assessor del Centre Popular i Tradicional del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
 
A més, des del seu primer viatge a l’Alguer l’any 1979 va dur a terme una intesa tasca de promoció i divulgació de l’Alguer i Sardenya en diversos àmbits de comunicació que ha sostingut dia rere dia amb llaços d’amistat amb algueresos i amb col·laboracions amb entitats i mitjans de comunicació (aquesta tasca és reconeguda en dos articles de La Grande Enciclopedia della Sardegna, per exemple).

La seva vinculació amb Terrassa es deu a la seva amistat amb Emili Miró (va ser un dels fundadors de la Fundació Emili Miró i dels Amics de l’Alguer); abans de l’existència de colles castelleres a la ciutat, Joan Gala i la seva esposa, Esperança Jordà, acompanyaven Emili Miró en cotxe a viure les diades castelleres, i aquesta relació es va mantenir després del traspàs de Miró, especialment amb els Castellers de Terrassa, que encara a les Diades de la Colla mantenen el brindis “Sant Sulpici gloriós” que Gala va ensenyar.
 
Joan Gala era llicenciat en Ciències de la Informació i havia participat en congressos de periodisme, d’Història de la Corona d’Aragó i de la Llengua Catalana. De ben jove havia desenvolupat tota mena de tasques lligades a l’activisme cultural català, al voltant de la parròquia de Sant Josep Oriol.
 
Joan Gala ha donat el cos a la ciència i no hi ha cap cerimònia prevista a curt termini.