Comunicat d'EUiA: Solidaritat amb els refugiats i les refugiades

La Torre
07 de setembre del 2015
Actualitzat a les 10:02h

Els darrers dies estem sent testimonis de la vulneració de drets i de la situació de desesperació que estan patint centenars de milers de persones a les fronteres de Grècia, Macedònia, Sèrbia i Hongria. Persones que intenten arribar a Europa en busca de refugi i asil fugint de la guerra i la misèria que travessa tot el Proper i Mitjà Orient.

Aquest drama humanitari se suma ja a les més de 300.000 persones que des de principi d’any han intentat arribar a Europa fugint de la guerra i dels conflictes bèl·lics de Síria, Irak i Afganistan, principalment, i a les més de 10.000 persones mortes o desaparegudes des de fa un any, segons xifres oficials.

Aquestes onades migratòries cap Europa, no obstant, tant sols representen una part d’aquest drama, doncs la major part dels desplaçaments que es produeixen són entre els mateixos països del Proper i Mitjà Orient, com ara Líbia, també amb una situació política i econòmica altament inestable, i que no representen cap solució per a milers i milers d’homes, dones, nens, nenes i famílies senceres exiliades de la guerra.

En aquest sentit, des d’Esquerra Unida i Alternativa denunciem aquesta situació, així com:

1 - El fracàs de la política europea impulsada per la Comissaria d’Assumptes Exteriors i Seguretat de la UE, Federica Mogherini, com malauradament demostra l’actual situació i el constant degoteig de morts a la Mediterrània.

2 - La política exterior europea vinculada a l’eix Atlantista i fonamentada en la guerra i les agressions externes a països tercers, que no fan més que contribuir a l’espoli i a la misèria dels pobles del Proper i Mitjà Orient.

3 - La política de defensa, control i militarització de les fronteres, així com la persecució dels i les migrants per part de les autoritats de la Unió Europea i dels seus governs nacionals membres.

4 - L’actitud i la política xenòfoba i racista del govern ultradretà i ultranacionalista hongarès presidit per Viktor Orbán. També denunciem les accions xenòfobes i racistes de diferents col·lectius a Alemanya, Hongria i a d’altres països europeus, que atempten contra els drets de les persones i que agreugen encara més la situació dels i les refugiades.

5 - L’actitud i política equidistant mostrada pel Govern espanyol respecte l’actual situació dels i les refugiades que, no obstant, va en coherència amb la política practicada per l’Executiu de Mariano Rajoy i pel Ministre d’Interior, Jorge F. Díaz, amb les “devolucions en calent” a les fronteres de Ceuta i Melilla.


Per tot plegat, des d’Esquerra Unida i Alternativa manifestem:

1 - El total i absolut rebuig a la guerra i a qualsevol intervenció i/o agressió bèl·lica o de qualsevol altre tipus a un altre país o regió del món. El nostre compromís amb la pau, la solidaritat i amb el respecte a la Declaració Universals dels Drets Humans.

2 - L’exigència de derogació de forma immediata del reglament de Dublín, que preveu el retorn d’una persona refugiada al país on va sol·licitar l’asil des d’un altre estat membre de la UE i impedeix la lliure circulació d’aquestes persones; o bé, el compromís d’inaplicació del mateix reglament de Dublín per part dels països membres de la UE com a mesura transitòria cap a la seva derogació.

3 - L’exigència d’acompliment per part dels governs nacionals de la UE de la Convenció sobre l’Estatut del Refugiats aprovada al 1951 a Ginebra i a la qual l’Estat espanyol es va adherir al 1978.

4 - La necessitat d’una resposta coordinada europea fonamentada en la solidaritat, la igualtat de drets, la justícia social i el respecte i l’acompliment de la Declaració Universal dels Drets Humans.

5 - L'exigència al Govern de la Generalitat perquè amb la màxima celeritat prengui aquelles mesures concretes i actives per garantir l'acollida de refugiats i refugiades a Catalunya.

6 - El nostre suport a l’iniciativa de crear una xarxa de ciutats-refugi impulsada pel govern de l’Ajuntament de Barcelona d’Ada Colau i recolzada per nombrosos governs municipals d’esquerres a Catalunya i arreu de l’Estat. Demanem que l'Ajuntament de Terrassa se sumi a aquesta iniciativa i es declari Ciutat-Refugi, ja que estem convençuts de l'enorme solidaritat que la ciutadania de Terrassa mostra.

7 - El recolzament a les diferents mobilitzacions i/o concentracions en solidaritat amb els i les refugiades, així com en altra qualsevol iniciativa que atengui les seves necessitats, i fer una crida al conjunt del poble de Catalunya a participar-hi.