Com preparar el menjar per evitar toxiinfeccions alimentàries

El 60% de brots es concentren durant els mesos d'estiu per les altes temperatures

ACN
09 d'agost del 2015

Els aliments contaminats no tenen perquè fer mala olor o tenir mal aspecte. Foto: Cedida


Les temperatures altes de l'estiu afavoreixen el creixement de microorganismes en el menjar, que poden provocar toxiinfeccions alimentàries. Es tracta de patologies que es produeixen per la ingestió d'aliments contaminats amb agents biològics o les seves toxines, amb un 60% de brots durant la temporada estival. L'Agència de Salut Pública de Catalunya ha recordat que els aliments contaminats no tenen perquè fer mala olor, tenir mal aspecte o mal gust, i explica com s'ha de preparar el menjar per evitar aquesta situació:

1. Conservar els aliments sobrants refrigerats el mínim de temps possible, o bé congelar-los.

2. Refrigerar el menjar per sota de 7 graus. Si s'ha de guardar més d'una hora, cal fer fer-ho per sota dels 4 graus. 

3. En els aliments cuinats, és recomanable tornar-los a escalfar a 70 graus per eliminar la possible càrrega microbiana.

4. Les normes bàsiques de seguretat alimentària són:
- Rentar-se les mans.
- Netejar estris, superfícies i aliments.
- Separar els aliments crus dels cuinats, així com utilitzar estris diferents per manipular els uns i els altres.
- Coure suficientment els aliments i reescalfar correctament el menjar sobrant.
- Refredar tant aviat com sigui possible els aliments cuinats, ja que no és recomanable mantenir-los a temperatura ambient durant més de dues hores.

5. És fals que afegir vinagre o llimona a productes com el seitó, la maionesa o els musclos crus, eviti el risc de toxiinfecció: "Tot i ser àcids, l'efecte contra el creixement microbià és insuficient i, per tant, no ofereix garanties de seguretat alimentària". 

D'altra banda, Salut apunta que els brots no només s'originen als restaurants. De fet, entre un 30% i un 50% es produeixen en àmbit domèstic, "tal com es pot creure, atès el gran nombre de casos que s'hi generen". A més, "un nombre elevat de casos no s'han identificat" perquè els afectats "no han consultat el metge" i per tant "no han estat declarats".