Una exposició virtual mostra factures del 1818 al 1949

La Torre
06 d'agost del 2015
Actualitzat a les 10:41h
Imatge de la mostra virtual
Imatge de la mostra virtual | Foto: Diputació

Imatge de la mostra virtual Foto: Diputació de BCN


La mostra virtual 'Factures amb estil' recull 164 documents de 54 arxius municipals, recopilats arran del projecte de digitalització dels 218 arxius municipals de la demarcació de Barcelona, entre els quals els dels sis municipis de la nostra demarcació, desenvolupat per la Diputació de Barcelona amb els ajuntaments integrats a la Xarxa d'Arxius Municipals.

Els documents estan ordenats en sis períodes històrics, del 1818 al 1949. La factura més antiga correspon al pagament de 24 pessetes a un impressor per haver fet uns documents per a l'Ajuntament del Brull. Hi trobem tota mena de tipografies i dissenys, i veiem com va evolucionant la presentació de la comptabilitat.

L'objectiu de la mostra és posar a l'abast de tothom, interessats, investigadors i ciutadans en general, els documents d'arxius municipals de poblacions de menys de 10.000 habitants que són gestionats pels arxivers itinerants del Programa de Manteniment de la Xarxa d'Arxius Municipals que coordina l'Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona.

Aquest conjunt de documents comptables deixa veure com els empresaris i proveïdors del passat sabien ajuntar en un mateix paper el rigor i l'objectivitat de les dades econòmiques, imprescindibles en qualsevol transacció, amb la cura en el disseny i la impressió, fent que les seves factures tinguessin alhora unes qualitats estètiques més que notables i fossin un reflex ben clar del seu temps. Però sobretot, aquest material és també una mostra excel·lent del bon treball dels tallers d'arts gràfiques de les comarques, que no tenen res a envejar als establiments més notables de la ciutat de Barcelona.
 

Accés a la galeria d'imatges per anys