Cervelló: «Els Bombers es fan un fart de rescatar gent en males condicions»

La nova presidenta del Centre Excursionista de Terrassa critica les entitats virtuals d'excursionisme perquè no transmeten valors com la seguretat i el respecte al medi ambient

Isaac Meler
06 d'agost del 2015
Actualitzat el 18 d'agost a les 16:35h
Cervelló és la primera dona presidenta del Centre Excursionista de Terrassa
Cervelló és la primera dona presidenta del Centre Excursionista de Terrassa | Foto: Cristóbal Castro

Eva Cervelló encara la presidència del Centre Excursionista de Terrassa amb 10 reptes per assolir i consolidar, així, el pla estratègic que la junta anterior va dissenyar. Des de l'abril, substitueix a Francesc Muntada al capdavant de l'entitat amb el principal objectiu d'ampliar la base social del Centre i fer-lo més present a la ciutat.   

Quines aportacions faràs al Centre?

Un dels reptes és més obertura a l’exterior. El Centre sempre donava la sensació de ser una entitat bastant tancada. La nostra idea es obrir-lo més cap a la ciutat. Per exemple, una de les coses que farem per assolir aquest objectiu és un programa a la televisió local. També volem oferir cursos per a adults i incorporar disciplines esportives com l'ultra Trail. 

Suposa un trencament amb els mandats anteriors?

L’antiga junta ja va obrir aquesta línia d’obertura per donar-se a conèixer i defensar que tothom té cabuda al Centre. Nosaltres seguim una línia continuista i de consolidació. Ells van estar dos anys que els va tocar treballar en el centenari i els altres dos anys dissenyant el pla estratègic. 

...

El nostre lema de campanya era "Seguim trepitjant amb fermesa els camins de tota la vida", en el sentit de consolidar el que ja s’havia vingut fent i no tornar enrere a la idea de seccions tancades.

Ets la primera dona que presideix l’entitat, això sí és una ruptura?

És un dels elements que dóna un aire nou i obertura de mires, una cosa que no havia passat mai en els 105 anys d’història. Tanmateix, anteriors presidents com l’Àngel Casanoves o el Francesc Muntada ja m’havien suggerit que els fes de relleu. Per mi és un honor, porto tota la vida al Centre, des que als 14 anys em vaig apuntar a l’antic local del Raval.

També busqueu més socis i assegurar la continuïtat del Centre, l’entitat té dificultats? 

El Centre Excursionista de Terrassa no es temia que desapareixés, tot i que els centres en general passen per moments difícils. La Oest de Sabadell o el Centre Excursionista de Catalunya estan en situacions precàries, al límit. Es normal que passi, si vols estar federat i tenir una assegurança de muntanya has de ser soci d’una entitat. 

Hi ha alternatives als centres excursionistes?

Ara hi ha entitats virtuals que et faciliten aquesta assegurança, unes activitats, relacionar-te amb gent, cursets, i tot per una quota molt més reduïda perquè no tenen una infraestructura per mantenir. És una competència molt forta i atrau molta gent jove.

L’excursionisme també ha canviat amb els anys?

Abans havies de venir a buscar la informació en els centres i llibreries especialitzades. Això ha canviat moltíssim. Ara, amb Google, ho pots trobar tot des del mòbil mateix. No podem lluitar contra això, el que fem es buscar valor afegit i incentius. 

Com què?

Nosaltres ens hem inventat l’anomendada "xarxa social presencial". Malgrat no es necessari quedar amb algú per anar a fer una excursió, és molt millor trobar-se, fer la cerveseta, passar les imatges de l’excursió a la pantalla que hem instal·lat al bar...

També teniu una funció de prevenció i seguretat?

Abans qualsevol excursionista començava de mica en mica fent excursions cada cop més difícils. Hi havia una evolució. Començaves per sant Llorenç, anaves a Montserrat, després als Pirineus, després als Alps, als Andes i finalment arribaves a l’Himalaya. 

Això no és així ara?

Avui en dia tu dius "vull anar a l’Himalaya" i vas a l’Himalaya. Contractes un guia, pagues quantitats bastant assequibles, res desorbitat com abans. Després, busques per internet i trobes que la preparació física exigida és "normal" per, per exemple, l’expedició al camp base de l’Everest i la gent hi va, paga i no en té ni idea de muntanya. 

S’han perdut els ideals...

Potser si que la nostra visió és més romàntica i que està passada de moda però parles amb serveis de rescat de bombers i et diran que prefereixen tornar a la visió romàntica perquè es fan un fart de rescatar gent en males condicions, amb espardenyes en un 3.000.

Parlant d’ideals, us heu sumat a la campanya per la independència?

Els estatuts del centre no li permeten posicionar-se de cap manera. Hem d’estar oberts a tothom. Ara, de la mateixa manera que el centre s’ha caracteritzat per defensar les nostres muntanyes, també defensem el nostre país. 

I personalment, també te n’has mantingut al marge?

Des d’Òmnium m’han vingut a buscar perquè estan fent una campanya de "microlider", la campanya Ara És l’Hora. M’hi he sumat amb la frase "Ara és l’hora d’un país que valori l’esforç des de la vall al cim".