El mNACTEC rep el distintiu de garantia de qualitat ambiental

Jaume Perarnau ha destacat que el sector cultural és un puntal de l’activitat econòmica

La Torre
29 de juliol del 2015
Actualitzat a les 12:47h
La directora general de Qualitat Ambiental de la Generalitat de Catalunya, Assumpta Farran, ha lliurat el distintiu de garantia de qualitat ambiental a quatre museus del Sistema Territorial del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) que han obtingut aquest certificat aquest mes de juliol. Els quatre museus són: el mNACTEC, el Museu del Suro de Palafrugell, l’Ecomuseu-Farinera de Castelló d’Empúries i el Museu de la Tècnica de Manresa.
 
A l’acte també hi han assistit el director del mNACTEC, Jaume Perarnau, l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, i el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Palafrugell, Guillem Genover.
 
Amb el lliurament del distintiu a aquests quatre equipaments, ja són sis els museus del Sistema Territorial del mNACTEC que el tenen, ja que al 2014 l’havien obtingut el Museu de la Colònia Vidal de Puig-reig i el Museu de les Mines de Cercs. 
 
Farran ha remarcat que tenim una oportunitat com a país que va ser fortament industrial d’assumir aquest nou component que és el de la revolució industrial verda. Així mateix, ha indicat que el lideratge des del sector públic en assumir la responsabilitat ambiental es molt important i que projectes com aquests ho posen de manifest.
 
Jaume Perarnau  ha destacat que  el sector cultural és un puntal de l’activitat econòmica i per això l’obtenció del Distintiu és tan important. “Els museus expliquem un passat, però també un present molt lligat a la innovació”. Tenir el Distintiu permet explicar els museus del s.XXI.
 
Valentí Junyent, en relació al museu de la Tècnica de Manresa, ha explicat com la cinteria de Manresa és una autèntica referència i és puntera a nivell estatal tant en temps passats com en l’actual.
 
Guillem Genover ha recordat que la indústria del suro encara avui és un puntal de l’activitat econòmica del S.XXI, amb solucions en l’àmbit de l’aïllament tèrmic i òbviament per a la indústria del vi, i on la bona gestió de les sureres permet fer una captació més intensiva del carboni de l’aire contribuint a mitigar els efectes climàtics.
 
Pel que fa a l’ajuntament de Castelló d’Empúries s’ha apuntat la necessitat d’auditar, monitoritzar i identificar ratis de consum de forma sistematitzada per tal de donar a conèixer les millores i els estalvis que es poden assolir que en definitiva, són reduccions de la despesa pública.
 
El mNACTEC és el primer museu nacional en obtenir aquesta certificació de qualitat ambiental que atorga el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.
 
 
El distintiu: promoure l’ecoeficiència i la sostenibilitat
 
El distintiu de garantia de qualitat ambiental és un sistema d'etiquetatge ecològic de productes i serveis amb el qual es pretén fomentar el disseny, la producció, la comercialització, l'ús i el consum de productes que tenen una qualitat ambiental que va més enllà de l'establerta per la normativa vigent.
 
En la categoria d’equipaments culturals, el distintiu té com a principal finalitat promoure i reconèixer l’ecoeficiència i la sostenibilitat en la planificació, projecció i gestió dels equipaments culturals. Es tracta de minimitzar els impactes ambientals i fomentar el desenvolupament sostenible més enllà dels requisits derivats del compliment de la normativa vigent i facilitar als responsables i gestors d’aquests equipaments la recopilació de dades que els permetin conèixer l’estat del seu equipament i millorar-ne la gestió.
 
Els criteris ambientals per a l’atorgament del distintiu de garantia de qualitat ambiental als equipaments culturals s’estructuren en nou apartats, amb criteris d’obligat compliment i criteris opcionals: 
 
·         Estalvi  i eficiència energètica
·         Estalvi d’aigua
·         Gestió de residus
·         Compres
·         Mobilitat
·         Ús eficient d’espais
·         Qualificacions ambientals
·         Sorolls i vibracions
·         Informació i educació ambiental
 
El Sistema Territorial del mNACTEC és una xarxa de 26 centres museístics independents i singulars que expliquen els processos productius industrials al territori català.