Més control i seguiment dels llibres inserits en els troncs dels arbres caiguts

La Torre
17 de juliol del 2015
Persones en procés d'inclusió social en faran el manteniment
Persones en procés d'inclusió social en faran el manteniment | Foto: Àgora
L’arlliBRE és un projecte que neix a l’Àgora Terrassa i busca impulsar projectes ciutadans, en aquest cas, creant una cadena pel foment de la lectura, on cada persona pot agafar un llibre i deixar-ne un altre. Aquests nous elements urbans permeten l’intercanvi de llibres a Terrassa, a l’estil de projectes bookcrossing, en els troncs recollits de les ventades del desembre passat. 

Més enllà d’aquest objectiu, l’Àgora Terrassa, com a espai de diàleg obert i que impulsa projectes per dinamitzar la ciutat, ha aconseguit generar complicitats entre Amics de les Arts, l’Associació d’Entitats per a la Inclusió (ALEI), la Bct Xarxa i el Servei de Gestió de l’Espai Públic de l’Ajuntament de Terrassa, per fer realitat aquest projecte i gestionar-lo de forma compartida. 

Aquesta setmana, dos grups de persones, liderat el primer per membres del taller ocupacional de Prodis i un altre vinculat al Programa d’atenció a persones en situació sense llar de la Fundació Busquets, revisaran els troncs, el seu estat, així com el dels primers llibres que contenen des del dia de la seva presentació. Els egarencs que inspeccionaran els arlliBRES pertanyen a diferents programes i serveis assistencials, terapèutics i/o ocupacionals d’ambdues entitats. 

Cristina Altaba de Prodis explica que “el grup NOTATURIS -pertanyent al Servei Ocupacional i d’Inserció de la fundació- consta de cinc persones amb discapacitat intel·lectual o malaltia mental que han perdut la feina però tenen inquietud per continuar actius, i aquesta possibilitat de fer de voluntaris és una gran oportunitat que els hi fa molta il·lusió”. 

En una primera fase, els propis membres del grup NOTATURIS han elaborat el sistema de seguiment i control dels llibres que hi ha a cada arlliBRE, amb fitxes que contenen el títol, nombre i valoració de l’estat de conservació, juntament amb fotografies, que s’utilitzaran per compartir la informació a les xarxes socials del projecte. A dia d’avui, aquest sistema de seguiment ja està en funcionament i ha de permetre conèixer i potenciar el funcionament col·laboratiu i bibliotecari de l’arlliBRE, així com cercar vies per millorar el seu factor relacional i de vinculació comunitària entre la ciutadania interessada en la cultura i l’intercanvi de coneixement.
 

Voluntaris en la campanya de seguiment dels arlliBREs Foto: Àgora Terrassa


Entitats i persones, a títol individual, ja han mostrat el seu interès en promoure activitats, cultural i cíviques, entorn el projecte de l’arlliBRE, per tal de fer-lo més popular i que arribi al màxim de col·lectius de la ciutat. Per a Pep Martí, membre de la Comissió Dinamitzadora de l’Àgora Terrassa i d’ALEI, “es tracta d’anar compartint i alimentant el sentit de tot plegat, contribuir a fer comunitat, fer xarxa, fer teixit social i ciutadà on tots i totes trobem la manera d’aportar i rebre, de contribuir i sentir-nos reconeguts, i ser partícips d’un joc que ens enriqueix de diverses maneres”. 

Els troncs adaptats com a biblioteques col·lectives arlliBREs es poden trobar a les biblioteques de la ciutat; al Bar d’Amics de les Arts, al punt d’intercanvi del grup de literatura; a l’avinguda Francesc Macià Davant de la bd6; al passeig del Vapor Gran, davant del Qu4drant.0; al Passeig de les Lletres davant de la Biblioteca Central; i al Parc de Sant Jordi.