Abad: «Paguem l'electricitat i el gas dels més cars d'Europa»

Cecot demana al Govern una regulació que afavoreixi l'autoconsum energètic

La Torre
16 de juliol del 2015
Actualitzat el 20 de juliol a les 8:21h
La patronal Cecot ha demanat al Govern la revisió del text del projecte de Reial Decret que estableix la regulació de les condicions administratives, tècniques i econòmiques de les modalitats de subministrament d’energia elèctrica amb autoconsum i de producció amb autoconsum. L’entitat entén que aquest Reial Decret, lluny de plantejar un marc regulador que afavoreixi l’autoconsum, proposa unes condicions que evitaran el seu desenvolupament, penalitzant especialment les instal·lacions en petits negocis, comerços i empreses.

D’altra banda, tal i com està redactat el projecte de RD "contradiu" les directives europees de foment de les energies renovables i l’eficiència energètica. La Cecot considera que les instal·lacions d’autoconsum són un factor clau a tenir en compte en la implementació de conceptes nous com les denominades “ciutats intel·ligents”, la consecució dels objectius 2020 marcats per la Unió Europea i, en conseqüència, els objectius mediambientals del país en relació al canvi climàtic.

Si del 100% d’un rebut de la llum el consum d’energia suposa el 60%, el 40% restant són impostos i càrrecs en base a infraestructures de distribució, emmagatzematge, altres energies o connexions. “La penalització que el Govern fa a l’autoconsum no respon ni a criteris, ni a lògica de servei”, afirma Antoni Abad, president de la patronal Cecot. “Però el que més ens preocupa és que el Govern no tingui consciència que regulant l’autoconsum energètic s’ajudaria a reactivar l’activitat econòmica i industrial. Estem pagant l’electricitat i el gas dels més cars d’Europa, i això és un fre a la competitivitat de les nostres empreses”.

Avantatges de l'autoconsum

La Cecot considera que és crític establir una política industrial que ha de complementar-se amb una política energètica i una política de canvi climàtic, amb actuacions transparents i objectives per part de tots els actors involucrats i fruit d’un compromís social que doni estabilitat i seguretat jurídica.

A criteri de la patronal, l’autoconsum aporta nombroses avantatges al sistema elèctric de les que en destaca: una major eficiència energètica del sistema gràcies a la generació distribuïda, que evita les pèrdues per transport al produir-se l’energia a prop dels punts de consum, alliberant a la xarxa elèctrica; un estalvi energètic immediat per al consumidor; una reactivació econòmica i industrial i l’augment de la competitivitat de les empreses; la canalització de l’estalvi privat cap a una inversió local i propera, facilitant la consolidació de teixit productiu pime als territoris; contribueix a que millori la qualitat de servei en el subministrament d’energia en termes generals degut a que davant d’una incidència a la xarxa d’autoconsumidors, podrien contribuir amb la seva energia generada.

Cecot demana que l’energia autogenerada i autoconsumida en xarxa interior no pagui cap cost associat a la utilització de les xarxes de distribució donat que no les utilitza. L’entitat també considera erroni el fet de penalitzar mitjançant càrrecs l’estalvi de consum energètic, ja sigui mitjançant mesures d’eficiència com per autogeneració.