Els adolescents que utilitzen més l'ordinador tenen els ossos dèbils

Un estudi revela que els nois passen més temps davant la pantalla

Europa Press
11 de juliol del 2015
Actualitzat a les 11:09h
990_1436525736technology-791261_1280
990_1436525736technology-791261_1280 | Pixabay

Foto: Pixabay


Els nens i adolescents que passen més temps davant la pantalla de l’ordinador o la televisió, desenvolupen ossos més dèbils, segons un estudi de la University Hospital of North Norway (Noruega).

Anne Winther, fisioterapeuta i autora de la investigació, ha afirmat que s’ha trobat “una relació entre el major temps davant d’una pantalla i una menor densitat òssia. No podem establir una relació de causalitat directa pel disseny d’aquest estudi, però el temps que es passa davant la pantalla, és un indicador d’un estil de vida que té un impacte negatiu en el desenvolupament de la massa òssia”. 

L’estudi, realitzat amb una mostra de 316 nois i 372 noies –d’entre 15 i 19 anys-, revela que els qui passen més de sis hores davant una pantalla, solen pesar més que aquells que en passen menys. La investigació també ha mostrat que els nois hi inverteixen més hores que les noies, amb una mitjana de cinc hores, mentre que les noies quatre. 

Els joves participants van fer un registre de les hores que es passaven davant l’ordinador o veient la televisió durant els caps de setmana, com també el temps que destinaven a fer activitats sedentàries i d’oci cada setmana. Per mesurar la seva intensitat òssia, es va utilitzar un escàner que va recollir dades de la densitat mineral de la cuixa, el fèmur i altres parts del cos, que “són indicadors importants del risc de fractura”, ha explicat Winther. 
Un altre dels aspectes destacats de la recerca, és que “la relació perjudicial entre el comportament sedentari de passar molt temps davant la pantalla i la densitat òssia, es manté durant dos anys”. 

Laura Bachrach, doctora de la Standford University Medical School dels Estats Units, ha assenyalat que, malgrat que l’estudi es centra en adolescents, l’impacte de la vida sedentària és més important entre els 9 i 15 anys. El desenvolupament dels ossos és especialment important “des de que naixement fins els 20 anys, perquè és el moment que s’està formant l’estructura de la vida, en termes de geometria i densitat dels ossos”. 

Bachrach també ha apuntat que “l’estil de vida de la gent jove d’avui en dia, en comparació amb el de fa 40 o 50 anys, està augmentant el risc de patir un sistema ossi robust durant l’edat adulta”. Per millorar els hàbits de salut i enfortir els ossos, l’American College of Sports Medicine recomana que nens i adolescents facin entre 10 i 20 minuts de gimnàs, carrera, salts o altres exercicis que requereixin suportar pes, almenys tres dies a la setmana.