L'Institut Industrial de Terrassa, Placa al treball President Macià

Josep Armengol ha recollit la placa de mans del president de la Generalitat

La Torre
09 de juliol del 2015
Actualitzat a les 12:54h
El president de l’Institut Industrial de Terrassa i vicepresident de la patronal Cecot, Josep Armengol, ha recollit de mans del president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, la Placa al treball President Macià 2015. L’acte, que va tenir lloc ahir dimecres al vespre al Palau de la Generalitat, també va comptar amb l’assistència del conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig. 

Enguany, el Govern ha atorgat aquestes distincions a 16 persones i a 5 empreses i entitats amb seu a Catalunya, pels seus mèrits laborals i la seva contribució a l’impuls de l’economia catalana. I entre les entitats, l’Institut Industrial que enguany celebra el 142è aniversari.

L’actual president de l’Institut Industrial ha conclòs que “la placa Macià és un reconeixement a l’esforç, l’empenta i el treball de les persones que han conformat l’Institut al llarg dels anys. És un honor recollir el fruit de la seva tasca i és un gran repte mantenir aquest esperit en els propers anys”.

Armengol ha estat acompanyat per Antoni Abad, president de la patronal catalana Cecot; Jordi Dinarès, vicepresident de l’Institut Industrial de Terrassa; Francesc Roca, vocal de la Junta Directiva de l’Institut Industrial; Eusebi Cima, president de l’Institut Industrial entre els anys 1991 i 2005; Joan Pujals, secretari de l’Institut Industrial entre els anys 1978-2013; David Garrofé, secretari general de la patronal Cecot.

Les Medalles i Plaques, creades l’any 1938, reconeixen treballadors i empreses pels seus mèrits laborals i la seva contribució a l'impuls de l’economia catalana. També són un reconeixement als treballadors i empreses que s'han distingit per la seva dedicació, constància i esperit d’iniciativa en el treball, i a les empreses i entitats que han adoptat millores i iniciatives de progrés en l’ordre laboral.

Armengol ha tingut un especial record per Martí Colomer (president entre els anys 1991-2013), recentment desaparegut, que “hagués estat d’allò més orgullós d’aquest reconeixement. No he conegut persona que estimés tant l’Institut Industrial com en Martí”, i ha afegit, “l’Institut es reivindica gràcies a ell, com a entitat històrica Terrassenca, implicada amb la ciutat on hi col·labora en totes les iniciatives econòmiques i socials, tal i com sempre havia fet, hereva de la seva història, però amb mentalitat de present i mirant cap el futur”.
 
142 anys de treball de l’Institut Industrial (1873-2015)
 
Tot i el context econòmic i empresarial, aquest any l’Institut Industrial compleix 142 anys d’activitat.
 
L'Institut és el genuí hereu i continuador dels gremis de “paraires” de l'Edat Mitjana i agrupa actualment a les empreses tèxtils de la comarca que tenen en l'entitat la seva llar social. La seva missió consisteix a vetllar pels interessos de la indústria tèxtil de Terrassa i la seva comarca, desenvolupant una intensa activitat social, econòmica, tècnica, investigadora, informativa, assessora, benèfica i cultural.
 
La seva fundació data de 1873, data en què es van fusionar el Gremi de Fabricants i l'Associació de Fabricants, entitats prestigioses, la primera de les quals remunta la seva antiguitat a l'època gremial dels segles XIII i XIV. L’any 1926 el rei Alfons XIII va concedir a l'Institut Industrial de Terrassa la Medalla del Treball amb caràcter col·lectiu.
 
I l’any 1928, es va efectuar la fusió de l'entitat amb la Mútua Fabril, creada en 1920 per arbitrar solucions harmòniques i pacífiques en els possibles conflictes laborals de l'època.
 
De l'Institut Industrial han sorgit posteriorment importants institucions de la ciutat com ara:
 
1877 – Caixa Terrassa
1881 – Banc de Terrassa
1885 – Portada del telèfon a Terrassa
1886 – Cambra Oficial de Comerç i d'Indústria de Terrassa
1892 – Edifici del Real Colegio Tarrasense
1900 – Mútua d'Assegurances de Terrassa
1901 – Fundació Busquets
1901-1904 – Escoles d’Enginyeria Tècnica i Superior
1905 – Acondicionament Terrassenc (Leitat)
1921 – Cambra de la propietat
1929 – Col·legi PP Carmelites
1943 – Conducció d’aigua del Llobregat a Terrassa
1946 – Museu Tèxtil
1957 – Col·legi PP Salesians
1978 – La fusió de l’Institut Industrial Tèxtil amb la Unió Comercial i Industrial dóna lloc a l’organització empresarial multisectorial coneguda com a Cecot.
 
La Mútua d'Assegurances de Terrassa es creà l'any 1900 i va actuar quan amb prou feines existia legislació sobre els obrers accidentats i subsidi a la maternitat. En 1919 es constitueix dins d'aquest mateix organisme l'Assegurança per Malalties, avançant-se gairebé un quart de segle en aquesta assistència als obrers.
 
L'Acondicionament Terrassenc es funda en 1905 dotant a la ciutat d'un establiment públic per condicionar matèries tèxtils, comprovació i assaig de fils i laboratori per a anàlisi química-tèxtils i avui de reconegut prestigi europeu com a Centre Tecnològic Leitat.
 
Les Escoles Industrials, en els últims anys s'han convertit en el primer centre docent d'Espanya especialitzat en ensenyaments tèxtils: les seves escoles d'arts i oficis, de Mestratge Industrial i d'Enginyers Tècnics culminen el cicle dels seus ensenyaments, des de fa més de mig segle i a través de promocions ininterrompudes a l'Escola Tècnica Superior d'Enginyers Industrials albergada avui en un moderníssim i ampli edifici.
 
Aquesta mateixa influència i projecció tèxtil sobre l'ambient cultural de la ciutat es reflecteix en altres institucions, com el Museu Provincial Tèxtil de prestigi internacional, únic d'Espanya en la seva especialització concreta de teixits artístics, instal·lat en un modern edifici i alberga diverses col·leccions d’interès general.
 
Des del seu inici, els industrials de l’entitat van entendre que una institució o col·lectivitat que es nodreix de l’esforç industrial i comercial en la conservació, defensa i interessos mal obeiria al desenvolupament econòmic si no fes l’ús adequat dels beneficis en favor de l’entorn social on es produeixen. És per això que l’Institut Industrial ha realitzat accions com la construcció d’un edifici per a la Comunitat de PP Carmelites o l’establiment dels Pares Salesians donant suport al veïnat i formació als fills de famílies obreres modestes. També va sufragar la construcció d’un pavelló a l’entitat benèfica Fundació Busquets, destinada a allotjar a  nens i nenes orfes de guerra que no tenien familiars que se’n fessin càrrec i posteriorment  menors que no podien viure amb els pares o familiars per raons diverses.
 
En la seva tasca social, l’Institut Industrial també va finançar la creació d´una llar per a les treballadores que venien des de diferents punts de la geografia espanyola i que no tenien lloc per a la seva estada a la ciutat. Actualment aquesta residència està ocupada per joves estudiants sota la cura de les Filles de la Caritat. Aquestes són algunes de les accions més destacades però la labor de cooperació i implicació en obres benèfic-socials ha estat constant en el temps, al llarg d’aquests 140 anys. En l’actualitat tota aquesta acció es gestiona des de la Fundació Institut Industrial i Comercial.