El Jove de Terrassa es fa gran

El Consell de Joves de Terrassa tanca l'edició d'enguany amb una alta assistència, beneficis per a les entitats i cap incident greu | La nova gestió es consolida amb èxit en el seu tercer any

Isaac Meler
08 de juliol del 2015
Actualitzat a les 12:00h
Milers de joves van acostar-se al Parc de Vallparadís
Milers de joves van acostar-se al Parc de Vallparadís | Foto: Marta Maseras

Milers de joves van acostar-se al Parc de Vallparadís durant la Festa Major de Terrassa Foto: Marta Maseras


El Jove és un dels principals reclams de la joventut de Terrassa per participar en la Festa Major de la ciutat. Des de fa 23 anys, generacions de joves egarencs han gaudit d'aquest festival de música que aplega gent de tots els barris de la ciutat. I és que es tracta d'una de les poques activitats organitzades exclusivament per joves i per a joves.

Acabar el curs i començar les vacances d'estiu significa per a molts iniciar el compte enrere per una de les festes més esperades. Situat al torrent de les Bruixes del parc de Vallparadís, El Jove de Festa Major d'enguany tanca una de les edicions més exitoses segons l'organització de l'esdevieniment. El Consell de Joves de Terrassa ha recuperat els 3.500 euros d'inversió i ha pogut retornar les fiances de 500 euros dipositades per cada entitat amb paradeta al festival.

Menys alcohol al El Jove  

Com explica Patricia Reche, presidenta del Consell, la vigilància al recinte i la prohibició de la venda d'alcohol a menors ha funcionat i en l'edició d'enguany s'han reduït les incidències. "Hem vist poques ampolles de vidre i no s'ha produït cap coma etílic", afirma.

Anna Bertrán, tècnica de socors de Creu Roja treballant a El Jove des de fa 8 anys, coincideix. "Només hi ha hagut intoxicacions etíliques lleus, alguna contusió a causa d'una baralla i petits talls per culpa d'ampolles de vidre", confirma la tècnica de Creu Roja. Tot plegat fets que ambdues responsables consideren fins a cert punt "inevitables" en un esdeveniment com aquest i que aplega tanta gent.

Tanmateix, el botellón fora de l'espai de El Jove segueix sent un problema difícil de controlar i la campanya engegada per l'Ajuntament per difondre el consum responsable no ha tingut gaire penetració. "Es va iniciar només tres setmanes abans del festival i la veritat és que gairebé ningú n'ha sentit a parlar", confessa Reche.

Superant la crisi 

Fa quatre anys, l'aleshores 'El Jove tu també pots' va entrar en la seva pitjor situació. L'assistència a l'esdeveniment va ser ínfima i part de les entitats organitzadores van haver de suportar un dèficit econòmic important, cosa que va fer témer la seva desaparició. La mala fama que es va guanyar el festival per la seva indissoluble relació amb l'alcohol tampoc hi ajudava.

El model de gestió per part d'assemblees d'entitats fins al 2012 va suposar un fracàs i l'any següent un Consell de Joves renovat en va reprendre l'organització i li va posar el nom actual que, de fet, era el més popular.

El primer any no va ser fàcil. "Era un 'chiquipark'", comenta Reche en relació a la gran afluència de menors a l'esdeveniment l'any 2013. Bertrán, corrobora aquesta tendència: "des del canvi en la gestió, l'edat dels assistents va baixar molt, la mitjana es podria situar als 17 anys, però ens hem trobat menors de 13, 14 i 15".

"Estant prohibida la venda d'alcohol a menors, la recaptació no va ser gaire alta i no vam arribar a cobrir els costos d'organització", declara Reche. 

Equilibrar l'edat amb diversitat de concerts

"La bona elecció dels grups per part del Consell ha sigut fonamental per atraure joves a l'esdeveniment de més de 20 anys i, fins i tot, 30, especialment en els concerts de l'escenari principal", explica la seva presidenta, remarcant que els més indicats per conèixer els gustos dels joves, "són els propis joves". En aquest sentit, la col·laboració amb l'Ajuntament s'ha dut a terme millor que mai, reconeix Reche. "Nosaltres contactavem amb els grups petits i el consistori amb els grans, per fer tots els tràmits amb les productores", afirma.

Tot i que l'aposta d'un escenari principal amb grups d'estils diferents per atraure tot tipus de públic no va acabar de donar resultats el primer any, en l'edició del 2014 l'organització ja va aconseguir recuperar la inversió, segons explica la presidenta del Consell. 

El superàvit ha arribat amb la Festa Major de 2015. Les actuacions d'aquest any amb Tote King i Brams són una bona mostra de l'estratègia de l'organització de diversificar l'oferta i atraure públics de tot tipus, sense oblidar l'oportunitat que es brinda a grups novells de la ciutat com Doctor Prats o Flör del Otrö. Hi ha ajudat molt també l'escenari secundari reservat a DJ, cosa que ha permès "atraure gent de gustos diferents en una mateixa nit creant dos ambients", diu Reche.  

Però l'organització no ha sigut l'única beneficiada. Paradetes com la del Centre Excursionista amb Júlia Agulló al capdavant han vist com l'edició de 2015 desbancava de llarg els resultats dels últims tres anys. "El divendres 3 va haver-hi un boom amb l'actuació de Tote King", destaca Agulló.

Amb tot, l'ambient i els espectacles de El Jove han millorat i la mitjana d'edat dels assistents va camí d'augmentar, cosa que estableix un bon precedent pels propers anys a l'hora de seguir captant un públic més madur.