Absolt l'egarenc detingut durant la Vaga General per aldarulls

Dani Ayyash s'enfrontava a nou anys de presó per presumptament haver llençat pedres contra agents de la guàrdia urbana

La Torre
06 de juliol del 2015
Actualitzat a les 16:22h
Una jutgessa de Barcelona ha absolt els estudiants de Física Isma Benito i Dani Ayyash per suposats aldarulls durant la vaga general del 29 de març del 2012, segons recull l'Agència Catalana de Notícies i ha confirmat els mateixos acusats via Twitter. La fiscalia demanava fins a nou anys de presó pels dos universitaris per haver llençat pedres contra guàrdies urbans i haver cremat contenidors al mig del carrer, però la jutgessa no ha vist prou proves contra ells per condemnar-los, ja que només hi havia la versió d'un mosso d'Esquadra, que va caure en certes inconcrecions. Els dos nois van passar més d'un mes a la presó. El nou Ajuntament de Barcelona va retirar l'acusació contra ells.

Segons recull la sentència, el sergent va dir que, a Zona Universitària, persones amb la cara tapada van tirar contenidors, els van cremar i van llançar pedres a la Guàrdia Urbana, però només va identificar Ismael B.A. per tirar líquid en un contenidor, tot i que no va veure si després li calava foc.

A més, va justificar no haver-los detingut quan els va veure una primera vegada sortint de la Facultat de Dret perquè "no els podia reconèixer", però sí que els va identificar després quan en va ordenar la detenció al carrer Marquès de Sentmenat.

En definitiva, el tribunal considera que "la descripció -del sergent- es refereix a l'actuació d'un grup, però perquè pugui entendre's acreditada l'autoria de persones concretes, han d'individualitzar-se les conductes i identificar-se plenament els acusats".
Declaració imprecisa

"El testimoni precisa de manera concreta el fet en general, però la seva declaració és imprecisa pel que fa als acusats en particular, i incorre en diverses contradiccions", argumenta la sentència. El tribunal puntualitza que no dubta de la feina feta pels Mossos "en unes condicions summament complicades", però considera que per acreditar l'autoria d'un delicte la certesa ha de ser plena, sense fissures, recalca.

Respecte a la motxilla que es va intervenir a Ismael B.A. amb petards, una ampolla de líquid inflamable, un walkie-talkie, un encenedor, una dessuadora amb caputxa i un passamuntanyes, el jutjat al·lega que els petards no havien estat utilitzats, l'ampolla era plena i precintada, i que no hi ha evidència científica que el passamuntanyes fos de l'acusat. Ismael B.A. va justificar en el judici que el material que hi havia a la seva motxilla no era seu sinó del sindicat al qual pertany, l'Associació d'Estudiants Progressistes, i que el portaven per a una acció simbòlica de cremar un ninot que van desistir de fer.

Daniel A.S. i Ismael B.A. s'enfrontaven a una petició inicial de 8 anys i nou mesos de presó, que va ser reduïda per la Fiscalia després del judici oral a sis anys i mig, i van passar més d'un mes a la presó preventiva després de ser arrestats.