Els Catarres: «Ens interessa que la gent accedeixi a la música gratuïtament»

Isaac Meler
03 de juliol del 2015
Actualitzat el 04 de juliol a les 4:59h
Els Catarres a Terrassa
Els Catarres a Terrassa | Isaac Meler

Els Catarres a Terrassa Foto: Isaac Meler


En plena gira per presentar el seu nou disc titulat 'Big Bang', Els Catarres fan una parada a Terrassa. Èric Vergés i Jan Riera, d'Aiguafreda, i Roser Cruells, de Centelles, parlen amb La Torre poc abans de començar les proves de so d'un dels concerts més animats de la Festa Major d'enguany. 

Arribeu a Terrassa com un grup consolidat?

Amb 'Jenifer' va començar tot, l’èxit ens va agafar una mica per sorpresa. Aleshores ens podríem haver acomodat, però vam decidir seguir treballant dur i fent el que ens agrada. Ara, quatre anys després, ja anem pel quart disc.

'Big Bang', d’on ve aquest nom?

De les moltes lletres del disc amb referències a l’espai, a les estrelles... I també com a cosmobase, que és la vida, l’aigua i la mort, són elements molt bàsics i ens agradava la idea del Big Bang perquè és el principi de tot i ens permet reunir totes aquests conceptes.


Aquest disc significa un nou període?

Sempre! Cada disc ha sigut una etapa nova.

Aquesta vegada heu incorporat una mica de rock... 

Sí. Volíem que les cançons sonessin molt més semblants al directe. En els altres discs no era així. Els temes sonaven més potents en els concerts que en el propi disc. Ja ens agradava així. 

Heu fet un disc amb més força?

Ara creiem que per donar-li una altra estètica i per fer que les cançons sonin més potents era molt més interessant gravar, per exemple, la bateria sencera en directe i així donar un altre color al disc, fent que cada un soni diferent a l’anterior.

Busqueu nous públics?

No ens ho hem plantejat. La nostra premissa és fer el que ens agrada a nosaltres tres, i segurament després hi haurà una quarta persona a qui li agradarà el que estem fent.

Planifiqueu molt la feina?

No plantegem massa quin estil musical fem o cap a on volem anar. Preferim no estar condicionats i que les cançons siguin més espontànies. Fem el que ens surt tant bé com podem.

Des que vau començar la gira per Sant Jordi, com us està anant?

Estem flipant! No hi ha hagut cap concert fluix i a tots ve moltíssima gent. Al Sant Jordi Club el concert d’inauguració va ser brutal i tots estan tenint la mateixa tònica, la gent de seguida es va saber les lletres del nou disc i esperem que aquí Terrassa passi com a tots els concerts, tot i tocar aviat.

Poseu els vostres àlbums en descàrrega lliure, perquè?

Creiem en aquesta fórmula. Un artista ja no pot viure de la venda de discs, sobretot a Catalunya, que és un mercat relativament petit. Dels artistes el que no es pot piratejar és l’emoció dels directes, l’emoció de l’instant. El que volem és que la gent pugui venir a gaudir als concerts.

Internet és la única manera d’accedir a la vostra feina? 

També venem els discs a la botiga i tenen les tapes personalitzades per agrair a la gent que facin l’esforç de comprar el disc a pesar d’estar en descàrrega lliure. Tot i això, ens interessa que la gent accedeixi a la música gratuïtament, sense importar si un és ric o pobre. Molts discs tenen un preu desorbitat i al final l’artista s’acaba quedant una part molt petita de la cada venda.

Terrassa, ciutat del cinturó roig. Creieu que vau generar molta empatia amb 'Jenifer'?

Segurament. A tots els pobles hi ha el típic "mega" català i la típica "choni", sigui Centelles, Aiguafreda o Terrassa. Molta gent ens va escriure i ens va dir "aquesta és la nostra història". És una realitat catalana que nosaltres hem exagerat.