Coneixes la aplicació que permet reconèixer els arbres?

Aquesta App anomenada Arbolapp és consolida i presenta vàries novetats

Redacció
27 de juny del 2015
Actualitzat a les 15:12h

Foto: Frikids

 
 
Vegeu el vídeo de presentació:




Triomfa una de les aplicacions que més esperaven els usuaris. Arbolapp és una aplicació gratuïta que permet identificar els arbres silvestres de la península Ibèrica i les Illes Balears. Proveeix d'imatges de les espècies, les seves descripcions i algunes curiositats. A 20 dies del seu llançament, ja havia superat les 50.000 descàrregues. Des de el seu llançament al novembre de 2014, l'aplicació Arbolapp ha superat les 80.000 descàrregues en dispositius Android i les 25.000 en iOS. Per celebrar aquests resultats, el Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC) acaba de llançar, amb suport de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT), una actualització de l'aplicació que incorpora nous continguts i funcionalitats proposats pels usuaris. 

Entre les novetats introduïdes es troben l'apartat de "Preguntes freqüents" i diverses millores tècniques, com la possibilitat d'ampliar la grandària del text en alguns apartats, un mètode més àgil per visualitzar fotografies i una opció per seleccionar l'idioma de l'aplicació (castellà o anglès) des del menú principal. A més la app, que inicialment va ser desenvolupada per a telèfons Android i iOS, ha estat optimitzada per a la seva utilització en tabletas Android i iPads.

"L'objectiu és traslladar a la ciutadania aquest coneixement científic, en aquest cas sobre els arbres ibèrics, a partir d'una experiència que està a l'abast de qualsevol", va explicar la responsable del projecte i vicepresidenta del Consell Superior de Recerques Científiques d'Espanya (CSIC), Pilar Tigeras. Aquest organisme va ser el responsable del llançament de l'aplicació i de supervisar l'elaboració

Arbolapp inclou 118 espècies d'arbres silvestres en què podem trobar el seu nom científic, el seu nom comú, o la família a la qual pertanyen. Per a cadascuna, es mostren diverses imatges juntament amb la seva descripció i algunes curiositats.

"L'interessant és que una experiència lúdica, com és passejar per un bosc, es pugui transformar en aprenentatge, encara que creiem que també pot ser un recurs didàctic interessant per al personal docent", va assenyalar Eduardo Actis, el coordinador del projecte. Com l'aplicació està pensada per ser utilitzada en el mitjà natural, una vegada descarregada, la informació estarà disponible fins i tot sense connexió a Internet.

La cerca pot realitzar-se de dues maneres. Una opció és el mètode guiat, que ajuda a l'usuari a identificar l'arbre que té a partir d'una descripció de les seves característiques visuals. L'altra alternativa és la cerca oberta, que permet trobar espècies a partir de diferents criteris, com la província en la qual es troba o les particularitats de les seves fulles, fruits i flors.

"Els continguts estan orientats a totes aquelles persones que desitgin iniciar-se o aprofundir en el coneixement dels arbres del seu entorn. S'ha fet un esforç per utilitzar un llenguatge assequible i explicacions senzilles sense abandonar el rigor científic". No obstant això, la informació brindada conté alguns termes tècnics. És per això que els desenvolupadors han procurat incloure un glossari.

En el desenvolupament de l'aplicació va intervenir un equip multidisciplinari que va treballar en la selecció d'espècies, la presa de fotografies, l'elaboració de textos i el desenvolupament de la línia gràfica. La informació proveïda es basa en una recerca realitzada pel Jardí Botànic del CSIC. Una de les queixes més frequents del servei és la falta de la vegetació Canària. 

Foto: Europa Press