Terrassa obre un telèfon per combatre la soledat no desitjada

El projecte "Sempre acompanyats" pretén prevenir els problemes derivats de la indefensió de les persones grans, tot construint una xarxa sòlida dins la comunitat | La iniciativa s'afegeix a la prova pilot que s'està duent a terme a La Maurina, Ca n'Aurell i La Cogullada de Terrassa

La Torre
16 de juny del 2015
Actualitzat el 17 de juny a les 11:35h
El projecte “Sempre Acompanyats” de l’Ajuntament de Terrassa, l’Obra Social “La Caixa” i Creu Roja entra en una nova fase amb l’entrada en servei d’un telèfon a disposició de la ciutadania i una campanya de comunicació i sensibilització per a impulsar el projecte. El telèfon entrarà en servei aquest dimecres moment en què arrencarà també la campanya.

El projecte “Sempre acompanyats” va començar el juliol de 2014 a Terrassa amb l’objectiu de prevenir els problemes derivats de la soledat no volguda entre les persones grans, sensibilitzant la població sobre aquest fet i construint una xarxa sòlida dins la comunitat que enforteixi el suport social i acompanyi les persones grans.

La iniciativa ha començat com a prova pilot a La Maurina, Ca N’Aurell i La Cogullada, tres barris del Districte 4. Aquestes tres barris sumen 1.362 persones majors de 65 anys que viuen soles. Fins ara el projecte s’ha centrat a desenvolupar un informe diagnòstic i a prendre contacte amb el territori i amb els agents i entitats implicats, a més de crear grups de treball i altres accions i tasques preliminars, com ara una enquesta telefònica que revela que a Terrassa gairebé el 90% de la ciutadania considera que la soledat no desitjada és un problema molt o bastant important, i el 43,5% afirma conèixer alguna persona en aquesta situació.

Ara el projecte entra en una nova fase amb l’activació d’una línia telefònica a disposició de les persones interessades. Utilitzant el telèfon gratuit 900 365 222, disponible les 24 hores del dia, les persones grans que es trobin situació de soledat no desitjada poden demanar suport i la ciutadania pot ajudar a donar visibilitat a aquestes situacions o pot col·laborar amb el programa participant de manera puntual o continuada a través del voluntariat, ajudant així a promoure una xarxa social en el barri que afavoreixi el benestar entre les persones grans. El telèfon, atès pel centre de coordinació de Creu Roja, estarà operatiu a partir de dimecres.

Aquesta mateixa setmana es posa en marxa una campanya per a donar a conèixer el projecte i facilitar la participació de la ciutadania. El tret de sortida de la campanya tindrà lloc dimecres a les cinc de la tarda amb la conferència “Acompanyar, un valor necessari”, a càrrec de l’educador social, pedagog i especialista en gerontologia social Eduard Verge, al Casal de Gent Gran de La Maurina. En aquesta xerrada, adreçada a la ciutadania en general, l’expert ajudarà a entendre el vincle entre soledat no desitjada, salut i qualitat de vida i aportarà possibles vies de donar suport al programa.

El mateix dimecres es començarà a distribuir material gràfic, com ara cartells i díptics. El treball dut a terme fins ara dins del projecte “Sempre acompanyats” ha fet possible implicar tot un seguit de serveis públics i entitats del territori. Així, a més dels diferents serveis municipals participants (Serveis Socials, Promoció a la Gent Gran, Coordinació del Districte 4 i Policia Municipal), Creu Roja i l’Obra Social “La Caixa”, s’han involucrat també el CAP Rambla, CAP Oest, Hospital Universitari de MútuaTerrassa, Mossos d’Esquadra, Casal de la Gent Gran de Ca n’Aurell, Casal de la Gent Gran de La Maurina, AVV de Ca N’Aurell, AVV de La Maurina, AVV de La Cogullada, Acció Gent Gran, Club de la Gent Gran del Districte 4, Associació de Gent Gran del Parc de Sant Jordi, Associació de Gent Gran de la Maurina, Ca n’Aurell Comerç i Associació de Comerciants de La Maurina.