Les claus de la nova factura de la llum i consells per estalviar

La facturació del consum d'electricitat per hores entrarà en vigor l'1 de juliol

Redacció
07 de juny del 2015

Foto: Albert Alemany/Nació Digital.


La facturació del consum d'electricitat per hores entrarà en vigor l'1 de juliol per als usuaris que estiguin acollits al Preu Voluntari al Petit Consumidor (PVPC), que són la majoria. Les elèctriques tindran fins a l'1 d'octubre per adaptar-se al nou sistema, que requereix la instal·lació d'un comptador intel·ligent, és a dir, digital i telegestionat.

- En què consisteix el nou sistema horari?
La factura es calcularà en funció del consum que es realitzi cada hora i del preu que marqui en aquell moment el mercat majorista de l'electricitat, conegut com a "pool". El preu de cada dia es podrà consultar el dia anterior al web de "Red Eléctrica" a partir de les 20:15 hores.

- A quina hora serà més barata la llum?
Per norma general, el mercat majorista marca preus més baixos en les hores en què hi ha menys demanda - a la nit a partir de les 00:00 hores i fins al migdia- i més alts quan el consum és elevat -tarda i nit fins a les 23:00 hores-.

- Quines altres coses puc fer per estalviar?
Els experts recomanen baixar la potència contractada, això sí, cal vigilar: si es rebaixa massa hi ha el risc que saltin els ploms. Una altra opció és optar per una tarifa amb "discriminació horària", una modalitat en la qual es paga menys per l'energia consumida a certes hores del dia, especialment la nit. Per últim, i si es compleixen els requisits necessaris, es pot sol·licitar el bo social a l'empresa comercialitzadora de referència, a través del telèfon que s’indica a la factura. Només se'n podran beneficiar els anomenats "consumidors vulnerables", que són els que compleixen alguna d'aquestes condicions: tenir més de 60 anys i rebre la pensió mínima per jubilació, incapacitat permanent o viudetat; ser família nombrosa o que tots els membres familiars estiguin en situació d’atur

- Tota la tarifa dependrà d'aquest sistema?
No. El sistema serveix per calcular la despesa d'energia del consumidor, partida que correspon al 37% de la factura. L'altre 25% fa referència als impostos -entre ells l'IVA-, mentre que el 38% restant serveix per sufragar les despeses regulades del sistema i dels peatges. 

- Quines empreses ofereixen aquesta factura horària?
Només les denominades comercialitzadores de referència que a dia d'avui són Endesa, Iberdrola, Gas Natural Fenosa, EDP Espanya i E.ON Espanya. 

- Què és el Preu Voluntari al Petit Consumidor (PVPC)?
Per defecte, si no es realitza cap gestió o canvi, s’aplica el PVPC. A més, és l'única modalitat de contractació que ofereix el bo social. El PVPC correspon a la tarifa regulada pel Govern -abans s’anomenava TUR, tarifa d’últim recurs- i és el preu màxim de referència que poden cobrar les empreses comercialitzadores als consumidors que s’acullin a aquesta tarifa -per a tensions no superiors a 1 kV i potència contractada menor o igual a 10 kW-, segons informa el web de la Generalitat